Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το φυτό "Γκότζι Μπέρι" έρχεται από την Κίνα και κατακτά την Ελλάδα!

Ένα φυτό με … έδρα την Κίνα ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια.
Το «Γκότζι Μπέρι», άγνωστο για πολλούς δέντρο, φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας,άρχισε να καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας,όπως στην Αττική, τη Κρήτη και τη Πελοπόννησο αλλά δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα,ούτε για συγκεκριμένες ποσότητες του καρπού ούτε για τιμή πώλησης.
Ανήκει στην κατηγορία των φυλλοβόλων φυτών και φτάνει σε ύψος από 1 έως 4 μέτρα.Υπάρχουν όμως και φυτά Γκότζι Μπέρι που μπορούν να φτάσουν και τα 6 μέτρα.
Είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι και 100 χρόνια,αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου, χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες, ώστε την άνοιξη να αρχίσει να βγαίνει ρίζα.
Καρπούς παράγει από τον 1-2 χρόνο, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει στον 3-4 χρόνο.Η συλλογή του καρπού είναι δύσκολη, καθώς γίνεται με το χέρι και για το λόγο αυτό το προτιμούν αγρότες που καλλιεργούν λίγα στρέμματα.
Το Γκότζι Μπέρι ή αλλιώς μούρο της ευτυχίας έγινε γνωστό από την Κίνα από το 2800 π.χ. όπου ανακαλύφθηκε στις κορυφές των Ιμαλαϊων και του Θιβέτ και είναι από τα ποιο σημαντικά βότανα στην υγεία του ανθρώπου, αφού οι ιδιότητές του βοηθάνε στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στην μακροζωία.
Οπτικά οι καρποί μοιάζουν με τους καρπούς της σταφίδας.Μαζί με το Ιπποφαές είναι ένα από τα ποιο ισχυρά αντιοξειδωτικά βότανα και οι καρποί του τρώγονται ωμοί ή αποξηραμένοι.
Το Γκότζι Μπέρι είναι ένα φρούτο το οποίο περιέχει τις περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες από όλα τα άλλα, αφού το νούμερο 25.100 το καθιστά πρώτο στην λίστα με δεύτερο το βατόμουρο το οποίο περιέχει 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες.Δηλαδή το Γκότζι μπέρι περιέχει 10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες από το δεύτερο στην λίστα φυτό.
Περιέχει επίσης βιταμίνες Β1, Β2 και Β6. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι περιέχει 500 φορές περισσότερη Βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, περισσότερο Β-καροτίνη από το καρότο και επίσης περιέχει και βιταμίνη Ε που απουσιάζει από όλα σχεδόν τα φρούτα. Εκτός από τα στοιχεία αυτά ο καρπός Γκότσι Μπέρι περιέχει πολλές διατροφικές ίνες, λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεϊνες που είναι απαραίτητα στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το Γκότζι Μπέρι εξαιτίας των συστατικών στοιχείων που περιέχει  έχει πολλές θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες!
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών και του καρδιαγγειακού συστήματος. Ο χυμός του Γκότζι καταπολεμά την γήρανση εξαιτίας της έκρισης μιας ορμόνης, με αποτέλεσμα να βοηθά στην μακροζωία του ανθρώπου.
Καταπολεμά την αμνησία και την αϋπνία. Βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας τις βιταμίνης C που εμπεριέχεται σε μεγάλη ποσότητα στον καρπό. Βοηθάει στον μεταβολισμό και τον καθαρισμό του αίματος. Τονώνει την σεξουαλική δραστηριότητα και αυξάνει την λίμπιντο ενώ καταπολεμάει τα καρδιακά επεισόδια και τις ταχυπαλμίες.
Τα Goji berries έχουν την υψηλότερη βαθμολογία ζωτικής ενέργειας, 355.000 μονάδες Bovis από όλες τις τροφές και είναι ένας από τους λόγους που αποδεικνύουν τα ισχυρά και πολυάριθμα οφέλη που βιώνουν όσοι τα καταναλώνουν. xenofontas.gr

2 σχόλια:

Χρόνης Χρήστος είπε...

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα γκότζι και το κόστος καλλιέργειας μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο info@fytoria-chroni.gr ή στο 6984200606

xenofontas είπε...

Ελπίζω οι αναγνώστες να ανταποκριθούν.
Πολύ καλή και η σελίδα σας με πλούσιο περιεχόμενο.