Τον δρόμο της πλήρους θεραπείας φαίνεται να παίρνει η νόσος της
Μεσογειακής αναιμίας. Για πρώτη φορά στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε
μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων σε εξάχρονο αγόρι που έπασχε από τη
γενετική νόσο, με δότη την αδελφή του.
Το φιλόδοξο εγχείρημα
πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο και, έπειτα από συνεχείς
εξετάσεις, φαίνεται ότι το παιδί έχει ιαθεί ολοκληρωτικά.Ο διευθυντής του «Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής» δρ Κωνσταντίνος Πάντος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Coza Nostra στο zougla radio και μίλησε τόσο για την περίπτωση του εξάχρονου από την Πρέβεζα όσο και για τις υπόλοιπες ασθένειες που δύναται να θεραπεύσει η μέθοδος της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων.
Το ζευγάρι πραγματοποίησε προγεννητικό έλεγχο στο Κέντρο που διευθύνει ο κ. Πάντος, με την πρόθεση αφενός να αποκτήσει μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης δεύτερο παιδί και αφετέρου, μέσω της συλλογής βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, να θεραπευτεί το πρώτο παιδί τους.Από τα δέκα έμβρυα που δημιουργήθηκαν, υγιές και ιστοσυμβατό με το αδελφάκι του ήταν μόνο ένα, το οποίο εμφυτεύτηκε στη μήτρα της μητέρας στα τέλη του 2008 και προχώρησε σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη.
Κατά τη διάρκεια της γέννας με καισαρική τομή συλλέχθηκαν βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο.
Στη συνέχεια οι γονείς απευθύνθηκαν στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Αγία Σοφία, όπου έγινε η μεταμόσχευση των κυττάρων στον εξάχρονο. Οι διαδοχικές εξετάσεις δείχνουν ότι το παιδί δεν πάσχει πια από Μεσογειακή Αναιμία και είναι απολύτως υγιές.
Με τη βοήθεια αυτών των μεθόδων και την εύρεση ιστοσυμβατού μοσχεύματος άνοιξε ο δρόμος για την ίαση πολλών ασθενειών, όπως η Μεσογειακή αναιμία, η κυστική ίνωση, η λευχαιμία, η χρόνια κοκκιοματώδης νόσος και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Οι πιθανότητες επιτυχίας σύλληψης ενός εμβρύου με την πρώτη προσπάθεια, μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αγγίζουν έως και το 60%, διότι τα ζευγάρια που υπόκεινται στη διαδικασία δεν είναι υπογόνιμα, αλλά έχουν κάποιο γενετικό νόσημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κύτταρα που λαμβάνονται από τον ομφάλιο λώρο απομονώνονται και χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν αιμοποιητικό ιστό ή να εκτραπούν σε άλλες μορφές κυττάρων, τα οποία δύνανται να βοηθήσουν άλλα όργανα που πάσχουν. Σύμφωνα με τον δρ Κωνσταντίνο Πάντο, αυτή η φιλόδοξη μέθοδος της «Αναγεννητικής Ιατρικής» αφήνει περιθώρια ακόμη και για τη δημιουργία ολόκληρων ζωτικών οργάνων, όπως καρδιά ή ήπαρ.ΠΗΓΗ.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου