Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ελεύθερο ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα διαθέτει μία νέα καινοτομική υπηρεσία, το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την προώθηση του λεγόμενου «ανοιχτού περιεχομένου» στη χώρα μας.
Το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr είναι μια υπηρεσία που απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να αναπαράγουν δημόσια στους χώρους τους μουσική, η οποία διανέμεται ελεύθερα με άδειες «Creative Commons» και δεν δημιουργεί απαιτήσεις από φορείς συλλογικής διαχείρισης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι άδειες αυτού του είδους επιτρέπουν τη διάθεση οποιουδήποτε δημιουργικού περιεχομένου (μουσική, κείμενο, οπτικο-ακουστικά και καλλιτεχνικά έργα) στο ευρύ κοινό με τρόπο που επιτρέπει νόμιμα την ελεύθερη διανομή, την αναπαραγωγή και την περαιτέρω χρήση του ψηφιακού περιεχομένου.
Έτσι, αυξάνει την προσβασιμότητα στο υλικό και επιτρέπει τη νόμιμη χρήση στο διαδίκτυο, καθώς και σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες συμμετοχικής δημιουργίας.
Στόχος των αδειών Creative Commons είναι να επιτρέπουν στο δημιουργό να επιλέγει ο ίδιος πώς θα διαθέτει το πνευματικό του δημιούργημα χωρίς μεσάζοντες. Οι άδειες αυτές έχουν μεταφερθεί στο Ελληνικό Δίκαιο από το 2007, καθώς και σε περισσότερες από 70 χώρες, ενώ τα αδειοδοτημένα έργα ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια.
Ήδη, αποτελούν τον πιο αποδεκτό τρόπο για τη διάθεση περιεχομένου από πλατφόρμες συλλογικής δημιουργίας, όπως η Wikipedia, ενώ η αναζήτηση ή η χρήση των αδειών Creative Commons υποστηρίζεται από τη Google, το Flickr, το YouTube κ.α. Το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr, είναι ελεύθερα προσβάσιμο καθ' όλο το εικοσιτετράωρο, όμως όσοι θέλουν να αξιοποιήσουν τις πρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρονται, πρέπει προηγουμένως να κάνουν εγγραφή. Τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να επιλέξουν το είδος της μουσικής που επιθυμούν να αναπαράγουν μέσα από διαθέσιμες λίστες με διαφορετικά είδη μουσικής, τα οποία ανανεώνονται συχνά.
Σύντομα θα ενεργοποιηθεί και μία υπηρεσία μέσα από την οποία οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του ιστορικού τους, ώστε να καταγράφεται ο χρόνος, ο τόπος και το είδος της μουσικής που έχουν χρησιμοποιήσει.ΠΗΓΗ.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: