Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ 2013 - Η ΑΠΟΨΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη
ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ - ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ
Οι «Βάκχες», τραγωδία του Ευριπίδη -ένα από τα πληρέστερα και πιο ολοκληρωμένα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας- μπορούν να διαβαστούν και να παρασταθούν με τρόπο που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας.
Σήμερα, που ο φόβος μπροστά στο καινούργιο και τις αβεβαιότητες που δημιουργούν τα νέα παγκόσμια δεδομένα οδηγεί σε εσωστρέφειες και επικίνδυνους φανατισμούς μπορούμε να δούμε το μύθο, διαμέσου του ποιητικού λόγου, σαν μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη φύση και στις συγκρούσεις που δημιουργούνται όταν οι οργανωμένοι κοινωνικοί σχηματισμοί έρχονται αντιμέτωποι με την «εισβολή» στον περίκλειστο χώρο τους, νέων δεδομένων-ανθρώπων, δοξασιών, δυνάμεων.
 Με βασικό στοιχείο της σκηνοθεσίας του Δημήτρη Λιγνάδη, ότι η μουσική, η «νέα , δρώσα μουσική», θα δονήσει το «εγκατεστημένο μόρφωμα», το πρόσωπο που θα υποδυθεί το Διόνυσο πρέπει να εκπροσωπεί το νέο, το τολμηρό, το ωραίο, αυτό που για τους σημερινούς θεατές μπορεί να γοητεύσει και να οδηγήσει « στην κυριαρχία της μουσικής επί του λόγου και της μέθης επί της λογικής».
Έτσι επιλέξαμε για το Διόνυσο το Σάκη Ρουβά, όπως τονίζει η καλλιτεχνική εταιρεία ΑΡΓΩ.
Στην παράσταση μας, που στηρίζεται στη νέα μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη, συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες με εμπειρία και γνώση στο Αρχαίο Δράμα, όπως η Ρούλα Πατεράκη, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Καρατζογιάννης, η Γιώτα Βέη στο παραδοσιακό τραγούδι, αλλά και νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, όπως η Μαρία Κίτσου (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2012) και ο Δημήτρης Πασσάς (αριστούχος Εθνικού Θεάτρου). Στο χορό συμμετέχουν 11 κορίτσια και 3 μουσικοί κρουστών, που αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα της παράστασης.

Η μουσική του Γιώργου Πούλιου θα είναι ζωντανή με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του Μιχάλη Αφολαγιάν, μουσικού και ηθοποιού, ο οποίος διδάσκει αφρικανική μουσική. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Εύας Νάθενα και οι χορογραφίες της Δάφνης Ασημακοπούλου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ευριπίδης. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιάννης Λιγνάδης. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Λιγνάδης. ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Εύα Νάθενα. ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Πούλιος. ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Δάφνη Ασημακοπούλου. ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Σάκης Μπιρμπίλης. ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Βίκυ Βολιώτη. ΚΡΟΥΣΤΑ: Μιχάλης Αφολαγιάν.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θέατρο «ΑΡΓΩ» Αιμιλία Υψηλάντη. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λευτέρης Πλασκοβίτης.

ΔΙΑΝΟΜΗ: Διόνυσος: ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ, Τειρεσίας: ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, Κάδμος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, Πενθέας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΣΑΣ, Αγγελιοφόρος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, Αγαύη: ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ.

ΧΟΡΟΣ: ΓΙΩΤΑ ΒΕΗ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΨΥΧΡΑΜΗ, ΑΝΝΑ ΜΕΝΕΝΑΚΟΥ, ΛΟΥΣΑ ΜΑΡΣΕΛΛΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΤΑΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΚΑΤΣΑΜΕΝΗ, ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΝΤΙΚΕ, ΝΑΤΑΛΙ ΕΡΝΕΣΤΑ, ΓΚΡΕΙΣ ΝΟΥΟΚΕ.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΡΟΥΣΤΩΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΦΟΛΑΓΙΑΝ, ΣΑΜΟΥΗΛ ΑΚΙΝΟΛΑ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΟΥΑΓΚΕ.


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΟΡ.ΦΕ.Ο)
Φεστιβάλ Ολύμπου 2013
Γραφείου Τύπου
E-mail: press-fo@otenet.gr
Σανταρόζα 1 - 601 00 Κατερίνη
Τηλ: 6978 495134
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: