Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Χάος ανάμεσα σε τιμές και εισοδήματα

Με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών να επιδεινώνεται συνεχώς και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς να παραμένουν χωρίς δρομολογούμενες λύσεις επί της ουσίας, δε μπορεί να μη ξανασταθεί κανείς στην απελπιστικά αργή αποκλιμάκωση των τιμών.
Ειδικά, όταν δίνονται στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία που μαρτυρούν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την αδυναμία , όχι παρέμβασης στην αγορά φυσικά, αλλά ανάληψης ουσιαστικών μέτρων έτσι ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να κλείνει η τεράστια ψαλίδα που χωρίζει εισοδήματα – τιμές.
Αν κι εδώ που τα λέμε δεν είναι τεράστια ψαλίδα, στην πραγματικότητα είναι χάος…

Και για του λόγου το αληθές, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 οι τιμές στο οργανωμένο λιανεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ δηλαδή, υποχώρησαν κατά 1,47% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012. Μάλιστα η εκτίμηση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου είναι ότι πλέον οι τιμές σταθεροποιούνται στα επίπεδα του 2009…
Επιπλέον η ανάλυση 884 κωδικών προϊόντων έδειξε ότι τον Ιούνιο φέτος οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,27% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 και κατά 2,41% σε σχέση με το 2011.
Αυτή η συγκλονιστική …. κατηφόρα των τιμών προέρχεται ουσιαστικά από τρεις-τέσσερις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων όπως φρούτα/λαχανικά -9,26%, είδη καθαρισμού -3,50% ή κρέατα -3,33%. Αντιθέτως γαλακτοκομικά κι αυγά (βασικά είδη διατροφής) «τσίμπησαν» 0,29%.
Και για να μην έχετε αμφιβολίες για την αξιοπιστία όλων τούτων, είναι προϊόν επεξεργασίας από στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΕΛΣΤΑΤ.
Φανταζόμαστε ότι κάθε σχόλιο είναι πια περιττό.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: