Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

42ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Τρεις ακόμη ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα

Με περισσή την αγάπη των κατοίκων της Πιερίας και των όμορων νομών συνεχίζεται με επιτυχία το πλούσιο πρόγραμμα του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
Μετά τις συναυλίες με την Ελένη Βιτάλη και τους Locomondo (φωτορεπορτάζ του Ευριπίδη Θεοδοσίου στο.facebook.com/olympoufestival , το πρόγραμμα γι’ αυτή την εβδομάδα έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ
* ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ - ώρα 21:30
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΦΑΥΣΤΑ» του ΜΠΟΣΤ
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό 10€, Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων 8€.
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ
* ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ - ώρα 21:30
ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΡΓΩ: «ΒΑΚΧΕΣ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Δημήτρης Λιγνάδης – Σάκης Ρουβάς – Ρούλα Πατεράκη
Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό 15€ Μαθητικό, Ανέργων, Πολυτέκνων & Α.Μ.Ε.Α 10€.
Προπώληση 24 ώρες πριν την εκδήλωση 12€. www.viva.gr
ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ
* ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ - ώρα 21:30
«ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΗ» ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Με τραγούδια του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου
Είσοδος ελεύθερη
*

«ΦΑΥΣΤΑ» - Του Μέντη Μποσταντζόγλου

Το Θεσσαλικό Θέατρο κλείνοντας 30 χρόνια δημιουργικής και καλλιτεχνικής πορείας, παρουσιάζει για την καλοκαιρινή περίοδο 2013 την θρυλική «Φαύστα» του Μπόστ, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

Η επιλογή του έργου για τη συγκεκριμένη επέτειο δεν είναι τυχαία. Ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) ήταν στενός φίλος, συνεργάτης και συνοδοιπόρος του Κώστα Τσιάνου, αλλά και ιδρυτικό μέλος του θρυλικού Θεσσαλικού Θεάτρου, που άνοιξε το δρόμο στα ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας.

Η «Φαύστα» είναι ένα ιδιόμορφο έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, που γράφτηκε το 1962 και έγινε τόσο αγαπητό που κέρδισε τον τίτλο του κλασσικού στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Η σάτιρα του έργου στοχεύει στο μικροαστό Έλληνα, τον καθωσπρεπισμό, τη ημιμάθεια, το νεοπλουτισμό, την ξενομανία, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή.

Λίγα λόγια για το έργο :

Η Φαύστα και ο σύζυγός της έχασαν την κόρη τους που πνίγηκε στη θάλασσα. Μετά από χρόνια, ο μπαμπάς έπιασε ένα μεγάλο ψάρι. Αυτό είχε στην κοιλιά του το κοριτσάκι, που είχε πια μεγαλώσει. Είχε κάποια προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής, αλλά από την άλλη είχε γνωρίσει τον κόσμο. Είχε πολλές ιστορίες να διηγηθεί στους γονείς της, για τον κόσμο. Κι ενώ η οικογένεια ετοιμάζεται να γιορτάσει το χαρμόσυνο γεγονός το κοριτσάκι εξολοθρεύεται από τους γάτους επειδή μύριζε ψαρίλα. Μια άλλη οικογένεια που της έτυχε ακριβώς η ίδια περίπτωση με το γιό τους, έρχονται να ζητήσουν σε γάμο το ομοιοπαθές κοριτσάκι αλλά πληροφορούνται το χαμό του και φεύγουν άπραγοι.

Και όπως πολύ χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσιάνος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσσαλικού θεάτρου, αναφέρει : «Ο Μποστ είναι μια μοναδική περίπτωση στο ελληνικό θέατρο. Τόσο μοναδική που μοιάζει μεταμοντέρνος ίσως και πριν το μεταμοντερνισμό. Τόσο στην μορφή, όσο και στο περιεχόμενο των θεατρικών του έργων εμφανίζει μεγάλη πρωτοτυπία και αυθεντικότητα, αν και στην περίπτωση του Μποστ είναι τόσο ενωμένα αυτά τα δύο, που το ένα καθορίζει το άλλο.»

Συντελεστές :
Σκηνοθεσία : Κώστας Τσιάνος, Μουσική επιμέλεια : Σπύρος Καβαλιεράτος, Σκηνικά : Θάνος Καρώνης. Τις ενδυμασίες, τους φωτισμούς, το σχεδιασμό αφίσας και προγράμματος επιμελήθηκε το εργαστήρι του θεσσαλικού θεάτρου. Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Γιαβρής.

Παίζουν οι: Νικολέττα Βλαβιανού, Σταύρος Νικολαίδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Μαίρη Σαουσοπούλου, Βασίλης Γιαβρής, Χάρης Φλέουρας, Ηλίας Μπέρμπερης.

*

ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη
ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ - ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ

Οι «Βάκχες», τραγωδία του Ευριπίδη -ένα από τα πληρέστερα και πιο ολοκληρωμένα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας- μπορούν να διαβαστούν και να παρασταθούν με τρόπο που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας.

Σήμερα, που ο φόβος μπροστά στο καινούργιο και τις αβεβαιότητες που δημιουργούν τα νέα παγκόσμια δεδομένα οδηγεί σε εσωστρέφειες και επικίνδυνους φανατισμούς μπορούμε να δούμε το μύθο, διαμέσου του ποιητικού λόγου, σαν μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη φύση και στις συγκρούσεις που δημιουργούνται όταν οι οργανωμένοι κοινωνικοί σχηματισμοί έρχονται αντιμέτωποι με την «εισβολή» στον περίκλειστο χώρο τους, νέων δεδομένων-ανθρώπων, δοξασιών, δυνάμεων.

Με βασικό στοιχείο της σκηνοθεσίας του Δημήτρη Λιγνάδη, ότι η μουσική, η «νέα , δρώσα μουσική», θα δονήσει το «εγκατεστημένο μόρφωμα», το πρόσωπο που θα υποδυθεί το Διόνυσο πρέπει να εκπροσωπεί το νέο, το τολμηρό, το ωραίο, αυτό που για τους σημερινούς θεατές μπορεί να γοητεύσει και να οδηγήσει « στην κυριαρχία της μουσικής επί του λόγου και της μέθης επί της λογικής». Έτσι επιλέξαμε για το Διόνυσο το Σάκη Ρουβά, όπως τονίζει η καλλιτεχνική εταιρεία ΑΡΓΩ.

Στην παράσταση μας, που στηρίζεται στη νέα μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη, συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες με εμπειρία και γνώση στο Αρχαίο Δράμα, όπως η Ρούλα Πατεράκη, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Καρατζογιάννης, η Γιώτα Βέη στο παραδοσιακό τραγούδι, αλλά και νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, όπως η Μαρία Κίτσου (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2012) και ο Δημήτρης Πασσάς (αριστούχος Εθνικού Θεάτρου). Στο χορό συμμετέχουν 11 κορίτσια και 3 μουσικοί κρουστών, που αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα της παράστασης.

Η μουσική του Γιώργου Πούλιου θα είναι ζωντανή με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του Μιχάλη Αφολαγιάν, μουσικού και ηθοποιού, ο οποίος διδάσκει αφρικανική μουσική. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Εύας Νάθενα και οι χορογραφίες της Δάφνης Ασημακοπούλου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ευριπίδης. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιάννης Λιγνάδης. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Λιγνάδης. ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Εύα Νάθενα. ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Πούλιος. ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Δάφνη Ασημακοπούλου. ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Σάκης Μπιρμπίλης. ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Βίκυ Βολιώτη. ΚΡΟΥΣΤΑ: Μιχάλης Αφολαγιάν.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θέατρο «ΑΡΓΩ» Αιμιλία Υψηλάντη. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λευτέρης Πλασκοβίτης.
ΔΙΑΝΟΜΗ: Διόνυσος: ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ, Τειρεσίας: ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, Κάδμος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, Πενθέας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΣΑΣ, Αγγελιοφόρος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, Αγαύη: ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ.
ΧΟΡΟΣ: ΓΙΩΤΑ ΒΕΗ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΨΥΧΡΑΜΗ, ΑΝΝΑ ΜΕΝΕΝΑΚΟΥ, ΛΟΥΣΑ ΜΑΡΣΕΛΛΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΤΑΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΚΑΤΣΑΜΕΝΗ, ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΝΤΙΚΕ, ΝΑΤΑΛΙ ΕΡΝΕΣΤΑ, ΓΚΡΕΙΣ ΝΟΥΟΚΕ.
ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΡΟΥΣΤΩΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΦΟΛΑΓΙΑΝ, ΣΑΜΟΥΗΛ ΑΚΙΝΟΛΑ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΟΥΑΓΚΕ.
*

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
TOY ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Η ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 από τον Παναγιώτη Λυμπανοβνό (καθηγητή του Ωδείου), με αρχικό σκοπό να γνωρίσουν οι νέοι μουσικοί του ωδείου την Ελληνική μουσική σε όλα της τα στυλ(τραγούδια και μουσικές συνθετών όπως Β. Τσιτσάνης, Γ. Ζαμπέτας, Μ. Χιώτης, Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης ,Μ. Λοϊζος, Μ. Σουγιούλ, κ.α ).

Η πρώτη εμφάνιση της ορχήστρας έγινε στις 16 Ιουνίου του 2007 στο πλαίσιο των μαθητικών συναυλιών του Δ.Ω.Κ και η δεύτερη στις 21 Ιουνίου 2007 (Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής).

Πολύ γρήγορα εμπλουτίστηκε με περισσότερα όργανα και έφτασε στους 30 μαθητές - μουσικούς. Στις 25 Μαρτίου του 2008 έδωσε την πρώτη συναυλία με την διευρυμένη μορφή της, στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης.

Εμφανίστηκε στο Λιτόχωρο υπό την αιγίδα του Olympus Marathon και στα «Αικατερίνεια 2008».

Το καλοκαίρι του 2009 πραγματοποίησε συναυλία στην αδελφοποιημένη πόλη της Αυστρίας Moosburg, όπου απέσπασε το 1ο βραβείο και το 2010 στη πόλη Maintal της Γερμανίας -επίσης αδελφοποιημένη πόλη-, ως επίσημη πολιτιστική αποστολή του Δήμου Κατερίνης .

Έκανε την έναρξη της «1ης Αλεξανδρειάδας» το καλοκαίρι του 2010 στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα (Λιτόχωρο), υπό την αιγίδα της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης και της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα.

Η Ορχήστρα Νέων δίνει κάθε χρόνο 3-4 συναυλίες με νέο κάθε φορά πρόγραμμα(Κατερίνη, Ολυμπιακή Ακτή, Αιγίνιο κ.α).

Σήμερα ακόμη πιο διευρυμένη με 40 μουσικούς και 5 ερμηνευτές και επιχειρεί να επεκτείνει το ρεπερτόριο της και σε μουσικές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, συνθετών όπως E. Morricone, M. Jarre, N. Rota, H. Mancini, N. Piovani κ.α.

Η σύνθεση της Ορχήστρας Νέων του Δ.Ω.Κ. σήμερα αποτελείται: 12 βιολιά, 2 σαξόφωνα , τρομπέτα, 2 φλάουτα, 2 φλογερές, 3 κλαρινέτα, 2 ακορντεόν, 3 κιθαρες ,μπάσο, 6 μπουζούκια, 5 μαντολίνα, μεταλλόφωνο, πιάνο, keyboard (πλήκτρα), κρουστά, τύμπανα, 5 τραγουδιστές και με ένα ευρύ μουσικό φάσμα από ρεμπέτικο μέχρι jazz κ.ο.κ.

Στη συναυλία που θα ερμηνευθούν τραγούδια από τον ξένο και τον ελληνικό κινηματογράφο, τραγουδούν οι: Μαίρη Δραγασιά, Κέλλυ Καλαϊτζίδου, Ρώνια Τοπαλίδου, Αλέξανδρος Καλλιφατίδης, Νίκος Πολυζόπουλος και Δημήτρης Παρθενίδης.

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Παναγιώτη Λυμπανοβνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: