Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Δίνουν 9 δισ. ευρώ για παραίτηση της Ελλάδας από τις πολεμικές αποζημιώσεις

Μας δίνουν 9 δισ. ευρώ για να τα ξεχάσουμε..
Το πλήγμα που δέχεται η εικόνα της χώρας παρά το γεγονός ότι απορρίπτει οποιαδήποτε οφειλή της Γερμανίας προς την Ελλάδα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προβληματίζει το Βερολίνο.
Επεξεργάζονται μάλιστα ακόμα και σενάρια μερικής αποκατάστασης, ενδεχομένως με παραίτηση από τμήμα των κεφαλαίων που έχουν διαθέσει για τα ελληνικά πακέτα διάσωσης ή με δημιουργία ταμείου για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ενώ τα περισσότερα γερμανικά κόμματα αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν την ουσία της ελληνικής διεκδίκησης, αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί αναγνωρίζουν αν όχι την υποχρέωση της χώρας τους να καταβάλει αποζημιώσεις ή κατοχικά δάνεια, τουλάχιστον την ανάγκη με κάποιον τρόπο να τερματιστεί η συζήτηση που τείνει να προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Σε άρθρο των New York Times επικαλούνταν αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί όταν την επόμενη φορά θα αναζητηθούν τρόποι ελάφρυνσης του χρέους.
Κυβερνητικός παράγοντας από την Ελλάδα εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι οι Γερμανοί αντί να συμφωνήσουν σε κούρεμα θα προτιμήσουν να ξεπληρώσουν το κατοχικό δάνειο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περάσει ευκολότερα στον γερμανικό λαό.
Η πρόταση που έχουν επεξεργαστεί σε αρχικό στάδιο κυβερνητικοί παράγοντες του Βερολίνου εστιάζει ακριβώς στον κίνδυνο η Γερμανία να καταλήξει "ανεπιθύμητη" στους ίδιους τους εταίρους της παρά το γεγονός ότι συμμετέχει με αρκετά δισεκατομμύρια στη διάσωσή τους.
Δεδομένου ότι το Βερολίνο θέλει πάση θυσία να αποτρέψει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, εξετάζεται το σενάριο της παραίτησης από τμήμα των χρημάτων που αποτελούν τη γερμανική συμμετοχή στα πακέτα διάσωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το ποσό δεν μπορεί να ανέρχεται σε περισσότερα από έναν υψηλό μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων έως δηλαδή και 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ταμείο για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Το δεύτερο σενάριο αφορά τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου το οποίο θα διαθέτει χρήματα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών για χαλάρωση της λιτότητας και προώθηση της ανάπτυξης.
Και στις δύο περιπτώσεις δεν προβλέπεται επίσημη αναγνώριση του χρέους της Γερμανίας, αλλά θα απαιτηθεί η οριστική παραίτηση της Ελλάδας από οποιαδήποτε διεκδίκηση σε ένδειξη καλής θέλησης και αναγνώρισης της αλληλεγγύης της φίλιας χώρας.
Η Αθήνα θα βρισκόταν έτσι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς οι διεκδικήσεις της ανέρχονται σε πολύ μεγαλύτερα ποσά, ενώ θα είχε να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο.
Για τη Γερμανία ταυτόχρονα θα άνοιγε μια συζήτηση πολύ ευρύτερη σχετικά με αντίστοιχες οφειλές προς άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τη φρίκη των ναζί.
ΠΗΓΗ. paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: