Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Πώς ο οργανισμός ελέγχει την όρεξη;

Επιστήμονες του Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον χρησιμοποίησαν γενετική μηχανική για να εντοπίσουν μια ομάδα νευρώνων που δίνει εντολή στον εγκέφαλο να καταστείλει την όρεξη.
Για τον προσδιορισμό αυτών των νευρώνων ή κυττάρων που επεξεργάζονται και διαβιβάζουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο, οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά ποιοι παράγοντες οδηγούν κάποια ζώα να χάσουν την όρεξή τους.
Υπάρχει μια σειρά από φυσικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων της μόλυνσης, της ναυτίας, του πόνου ή απλά της αίσθησης του κορεσμού.
Τα νεύρα στο εσωτερικό του εντέρου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Η όρεξη καταστέλλεται όταν τα μηνύματα αυτά ενεργοποιούν συγκεκριμένους νευρώνες – εκείνους που περιέχουν CGRP σε μια περιοχή του εγκεφάλου.
Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικές τεχνικές και ιούς για να εισάγουν πρωτεΐνες στους νευρώνες που περιέχουν CGRP.
Η ενεργοποίηση αυτών των πρωτεϊνών διεγείρει τα κύτταρα να μεταδίδουν χημικά σήματα σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
Όταν ενεργοποιήθηκαν οι CGRP νευρώνες με λέιζερ, τα πεινασμένα ποντίκια έχασαν αμέσως την όρεξή τους και άφησαν το φαγητό τους.
Όταν το λέιζερ ήταν απενεργοποιημένο, τα ποντίκια έτρωγαν το φαγητό τους.
«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ενεργοποίηση των CGRP νευρώνων ρυθμίζει την όρεξη.
Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς ο εγκέφαλος αντιδρά σε δυσμενείς συνθήκες στο σώμα, όπως η ναυτία που προκαλείται από τροφική δηλητηρίαση,» δήλωσε ο Richard Palmiter, καθηγητής βιοχημείας και ερευνητής του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes.
Χρησιμοποιώντας μια παρόμοια προσέγγιση, έχουν εντοπιστεί νευρώνες και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που μπορεί να τονώσουν την όρεξη των ποντικών που δεν πεινούν.
Οι ερευνητές προσδοκούν να κατανοήσουν το πλήρες νευρωνικό κύκλωμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη συμπεριφορά σίτισης.
Με τον προσδιορισμό αυτών των νευρωνικών κυκλωμάτων, οι επιστήμονες μπορούν να είναι σε θέση να σχεδιάσουν θεραπείες που αυξάνουν ή μειώνουν την όρεξη.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: