Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

O Ασιατικός γίγαντας ξύπνησε

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ , η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη αρχίζει να αμφιβάλει για την ικανότητα της να πληρώνει τις κρατικές υποχρεώσεις της και είναι υπό την απειλή μίας χρεωκοπίας, ένας οικονομικός γίγαντας περιμένει να πάρει τη θέση του παγκόσμιου ηγεμόνα.
Μιλάμε ,βέβαια , για την Κίνα η οποία με σταθερά βήματα εδραιώνει την ισχύ της στην παγκόσμια σκακιέρα.
Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα ενισχύει την θέση της ως περιφερειακός παίκτης στην κεντρική και ανατολική Ασία .
Όπως, αναφέρει η εφημερίδα το ‘Έθνος , η κινεζική εξωτερική πολιτική εστιάζει στην προώθηση στρατηγικών συνεργασιών στην ενέργεια , όπως την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αεριού και πετρελαίου.Χαρακτηριστικά η Κίνα έχει συνάψει συνεργασίες με το Καζακστάν για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και με το Τουρκμενιστάν για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ακόμα , βρίσκεται σε συνομιλίες με το Τατζικιστάν για κατασκευή αγωγού που να περνά από το έδαφος του .
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινκπιγκ, προσπαθεί να προωθήσει στα πλαίσια των συγκεκριμένων συνεργασιών μια οικονομική ζώνη ελευθέρων συναλλαγών στην κεντρική Ασία , ως αντίποδα στην ρωσική πρόταση για τελωνειακή ένωση στην περιοχή.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ παλεύουν μια εβδομάδα τώρα, με την μακρά διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, η οποία έχει απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας , ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να ακυρώσει σειρά από επισκέψεις στην Ασία.
Ο Ομπάμα όχι μόνο ακύρωσε τις προγραμματισμένες επισκέψεις στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες , αλλά δεν παραβρέθηκε επίσης στην συνάντηση κορυφής των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας της Ασίας και του Ειρηνικού( Asian Pacific Economic Cooperation), καθώς και την Σύνοδο Κορυφής Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Ινδονησία και το Μπρουνέι αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Independent European Daily Express , o Πρόεδρος της Κίνας Χι Τζινπίγκ προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας, και κατάφερε να γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που διεξάγει μία ομιλία στο κοινοβούλιο της Ινδονησίας και ενέργησε ως κεντρικός ομιλητής στη σύνοδο κορυφής του APEC στις 7-8 Οκτωβρίου.
Ο κινέζος πρόεδρος , στη σύνοδο του APEC, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ασιατική Τράπεζας Επενδύσεων και υποδομών .
Ακόμα τόνισε ότι «Η Κίνα θα διασφαλίσει την συνέχεια της περιφερειακής ειρήνηs και σταθερότητας και θα θέσει τα θεμέλια για μια win-win συνεργασία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ».
Υπογράμμισε τον ρόλο της Κίνας ως κορυφαίου οικονομικού εταίρου στη Νοτιοανατολικής Ασία και την ανάδειξη της ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη .
Ο Σι Τζινκπιγκ με πολύ ευφυή τρόπο απεικόνισε την ισορροπία ισχύος στην περιοχή με τη φράση «Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την υποστήριξη των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού , και οι χώρες αυτές δεν μπορούν να ευημερήσουν χωρίς την Κίνα .
Και τεχνηέντως παρέλειψε να αναφέρει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας από διαφορές γειτονικές χώρες , όπως η Ιαπωνία , το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες .
Στις 10 Οκτωβρίου , σύμφωνα με κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων (Xinhuanet) , ξεκίνησαν οι εργασίες της η όγδοη Σύνοδο Κορυφής χωρών της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit) στο Μπρουνέι . Χώρες , όπως η Κίνα , η Ιαπωνία , η Νότια Κορέα, η Ινδία , η Αυστραλία , η Νεά Ζηλανδία ,η Ρωσία και η ΗΠΑ βρέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για θέματα ενεργειακής ασφάλειας , κλιματικής αλλαγής , μεταδοτικές νόσους και διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών στην περιοχή της ανατολικής Ασίας .
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν παρεβρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής και εκπροσωπήθηκαν από τους αντίστοιχους υπουργούς Εξωτερικών.
Η Κίνα λοιπόν ,εκμεταλλευόμενη τις συγκεκριμένες απουσίες, ενίσχυσε τους δεσμούς της με τους ασιάτες γείτονές και κατέθεσε προτάσεις για εμπορικές συνεργασίες και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων.
Αναμφίβολα , η κινεζική διπλωματία εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο μια σημαντική συγκυρία να ενισχύσει την διεθνή και περιφερειακή ισχύ της.
Το συμπέρασμα είναι ένα , ο ασιατικός γίγαντας έχει ξυπνήσει …
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: