Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ απο την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης

Ο Σύλλογος Οινοφίλων Κατερίνης και η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης σας καλούν στην προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "Η Βάρδια του Πελεκάνου" στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Πιερίας (28ης Οκτωβρίου 9) το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα.
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μία μικρή γευστική δοκιμή επιλεγμένων οίνων από τοπικούς παραγωγούς της Πιερίας.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο παραγωγός της ταινίας και οινογράφος Νίκος Μάνεσης.
H είσοδος στην εκδήλωση κοστίζει €5.
Η ΒΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ
Mία μικρή κοινότητα στο νησί της Σαντορίνης έχει ένα μοναδικό χρέος: να διατηρήσει την παράδοση της αμπελουργίας.
Στην ταινία της Λείας Μπίνζερ -σε συμπαραγωγή με τον διεθνούς κύρους σχολιαστή και υπέρμαχο του ελληνικού κρασιού, Νίκο Μάνεση- παρακολουθούμε δύο αμπελουργούς κι έναν οινοποιό, μέσα στην πορεία ενός ετήσιου κύκλου εργασιών στον αμπελώνα και το οινοποιείο.
Και οι τρεις έρχονται αντιμέτωποι με αντιξοότητες και προβλήματα, που δεν οφείλονται μόνο στην οικονομική συγκυρία της εποχής, αλλά και σε πιέσεις από τον μικρόκοσμό τους.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που θίγεται στην ταινία, και που απειλεί τον τοπικό κόσμο του κρασιού, είναι ότι, ενώ ο ξεχωριστός αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης, τείνει πια να θαφτεί κάτω από το μπετόν και την χωρίς όρια τουριστική ανάπτυξη. Αμπελουργοί, οινοποιοί, συνεταιρισμός, τοπική αυτοδιοίκηση, εργάτες των χωραφιών και απλοί πολίτες, είναι όλοι μέρος ενός εύθραυστου συστήματος, και συνθέτουν μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, σε εποχές βαθιάς οικονομικής, πολιτικής, πολιτισμικής και ηθικής κρίσης.
Οι δυνάμεις της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας έρχονται αντιμέτωπες με την τάση για εύκολο κέρδος μέσω μιας πρόχειρης, και επιβλαβούς για την ιδιαιτερότητα του τόπου, επιχειρηματικότητας.
Στην ταινία της Λείας Μπίνζερ οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές οδηγούν την αφήγηση μέσα από προσωπικές τους στιγμές και σκέψεις για τη ζωή, την δουλειά τους, την σχέση τους με το θεό.
Η κινηματογραφική ματιά είναι διερευνητική και εστιάζει στα βαθύτερα αίτια του προβλήματος και τον ψυχισμό των ανθρώπων.
Είναι μια σκοπιά περισσότερο ποιητική και χιουμοριστική, παρά καταγγελτική.
Τα διαφορετικά στάδια των εργασιών της καλλιέργειας του αμπελώνα στη διάρκεια ενός χρόνου ορίζουν την ίδια τη δομή της ταινίας.
Το σάουντρακ της Λάουρας Γκίνη, έχει ουσιαστικό ρόλο στην αφήγηση.
Στο Τραγούδι της Αμπελιάς, τους στίχους υπογράφει η Λένα Κιτσοπούλου, ενώ το ερμηνεύει η σοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: