Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Οδηγίες προφύλαξης από το φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου

Σοβαρούς κινδύνους εγκυμονεί η παρατήρηση με γυμνούς οφθαλμούς του φαινομένου της έκλειψης ηλίου,αναφέρει το υπουργείο Υγείας.
Οδηγία της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνιστά την αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μερική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή και στη χώρα μας, με το φαινόμενο να διαρκεί από τις 10:39 π.μ. έως και τις 12:49 μ.μ., ενώ το μέγιστο της έκλειψης θα λάβει χώρα στις 11:43 π.μ.
Η έκλειψη θα εκπέμπεται διαδικτυακά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη, στην διεύθυνση diavlos.grnet.gr και του online παρατηρητηρίου Slooh live.slooh.com/stadium/live/the-total-solar-eclipse-of-2015 (έναρξη στις 10:30 το πρωί).
Στις οδηγίες προφύλαξης που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρεται ότι η παρατήρηση του φαινομένου της έκλειψης ηλίου με γυμνούς οφθαλμούς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή.
Επισημαίνεται δε, ότι συχνά οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.
Σύμφωνα με οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου.
Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί επισημαίνουν, παράλληλα, ότι είναι επικίνδυνη η παρατήρηση του φαινομένου μέσω φωτογραφικών μηχανών ή από κάμερες κινητών τηλεφώνων.
Γενικότερα, το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: