Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Όνειρο ήταν

Γράφει η Σόνια Κώνστα.
Είναι πολλά αυτά που ακόμα δεν γνωρίζουμε για τον ύπνο.
Ξέρουμε σίγουρα ότι κάποιες αλλαγές συμβαίνουν στον εγκέφαλο, αλλά ακόμα και οι ειδικοί έχουν μόνο θεωρίες για τις διάφορες λειτουργίες του ύπνου γενικά και για τα όνειρα ειδικότερα. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο γνωστές.
Μύθοι ή αλήθεια;

Ονειρευόμαστε όλη τη νύχτα
Παρότι λέγεται ότι βλέπουμε όνειρα κατά τη διάρκεια της ταχείας κίνησης των ματιών ή αλλιώς, η γνωστή φάση REM, στην πραγματικότητα ονειρευόμαστε συνεχώς.
Βλέπουμε δεκάδες όνειρα κάθε βράδυ.
Για την ακρίβεια, βλέπουμε ένα όνειρο κάθε 90 λεπτά, και καθένα από αυτά είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο.
Σπάνια θυμόμαστε τι ονειρευτήκαμε
Το ποσοστό των ανθρώπων που αφότου ξυπνήσουν δεν θυμούνται κανένα τους όνειρο πλησιάζει το 60%. Είναι εκείνοι που αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι δεν ονειρεύονται .
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και όλοι ονειρευόμαστε, άσχετα αν το θυμόμαστε το πρωί ή όχι.
Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας ξεκουράζεται
Είναι διαδεδομένη η άποψη πως κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος μας ξεκουράζεται κι έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει τις πληροφορίες της ημέρας.
Στην πραγματικότητα, όμως, ο εγκέφαλός μας «εργάζεται» κατά πολύ περισσότερο όταν κοιμόμαστε απ’ ότι όταν είμαστε ξύπνιοι.
Βλέπουμε κυρίως όνειρα θυμού
Στα περισσότερα όνειρα που βλέπουμε κυριαρχούν τρία βασικά συναισθήματα· η θλίψη, ο θυμός και ο φόβος.
Βρέθηκε ότι οι άνδρες επικεντρώνουν συχνότερα έναν εφιάλτη στη βία και τη σωματική επιθετικότητα, ενώ οι γυναίκες συνήθως εστιάζουν στη συναισθηματική σύγκρουση σε μια σχέση.
Τα ζώα δεν ονειρεύονται
Με έρευνες που έχουν λάβει χώρα ήδη από τη δεκαετία του ’60, οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως η συμπεριφορά των ζώων κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ίδια με των ανθρώπων.
Ωστόσο τα έντομα και τα ψάρια φαίνεται πως δεν βιώνουν τη φάση REM.
ΠΗΓΗ. post4life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: