Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Σαν σήμερα εκτελούνται οι Έξι στο Γουδή

Το 1922 εκτελούνται οι "Έξι" στο Γουδή.
Πρόκειται για τους Γ.Χατζηανέστη, Δ.Γούναρη, Ν.Στράτο, Π.Πρωτοπαπαδάκη, Γ.Μπαλτατζή και Ν.Θεοτόκη, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί με την ποινή του θανάτου και με συνοπτικές διαδικασίες (φωτό από τη δίκη), ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο στρατηγός Γούδας καταδικάζεται σε ισόβια.
Ολα είχαν αρχίσει δύο μήνες πριν, όταν οι συνταγματάρχες Πλαστήρας και Γονατάς, καθώς και ο αντιπλοίαρχος Φωκάς προκάλεσαν με στρατιωτικό κίνημα την παραίτηση της κυβέρνησης Τριανταφυλλάκου και του βασιλιά Κωνσταντίνου (14 Σεπτεμβρίου 1922) υπέρ του γιου του Γεωργίου Β΄.Στην Αθήνα συγκροτήθηκε Επαναστατική Επιτροπή, η οποία διέταξε εκτεταμένες συλλήψεις αντιβενιζελικών πολιτικών, υπό την πίεση της κοινής γνώμης.
Μια ογκώδης διαδήλωση 100.000 ανθρώπων στην Πλατεία Συντάγματος στις 9 Οκτωβρίου απαίτησε για πρώτη φορά την εκτέλεση υπευθύνων της τραγωδίας.Ο Πλαστήρας, αδιαμφισβήτητος αρχηγός του κινήματος, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.Οι αδιάλλακτοι του στρατού (Πάγκαλος, Οθωναίος, Χατζηκυριάκος), ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και εκπρόσωποι των προσφύγων απαιτούν εκτελέσεις.

Οι μετριοπαθείς (Πλαστήρας, Δαγκλής, Γονατάς) θέλουν κανονική δίκη όπως και οι μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης, που ζητούν από τον Πλαστήρα να αποφύγει τις συνοπτικές διαδικασίες. Τελικά, οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν και αποφασίστηκε η ίδρυση έκτακτου στρατοδικείου (με πρόεδρο τον υποστράτηγο Αλ.Οθωναίο).
Στις 21 Οκτωβρίου 2010, ογδόντα εννέα χρόνια μετά, ο Αρειος Πάγος έκρινε αθώους τους εκτελεσθέντες και έπαυσε οριστικά- λόγω παραγραφής- την ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία που οδήγησε τους Εξι στο εκτελεστικό απόσπασμα.Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε στην εν λόγω απόφαση αξιολογώντας ως βάσιμα τα στοιχεία που προσκόμισε στη Δικαιοσύνη ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη.
Κατά την άποψη της μειοψηφίας, ωστόσο, η αίτηση θα έπρεπε να απορριφθεί καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα πρακτικά της δίκης ούτε, πολύ περισσότερο, μάρτυρες εν ζωή ώστε να καταστεί δυνατή η επανεξέταση της υπόθεσης.
Τα 185 προσφυγικά σωματεία Ελλάδας είχαν ζητήσει από τον Αρειο Πάγο να μην ακυρώσει την απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου.Ο κ. Αθανάσιος Λαγοδήμος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων, μεταφέρει πλέον την αίσθηση απογοήτευσης: "Δεν μπορούμε να μιλάμε για αθώωση. Πρόκειται για μια παραγραφή.Η αθώωση νομιμοποιείται μόνο στα μάτια του κόσμου. Την Ιστορία δεν τη γράφουν οι αρεοπαγίτες, αλλά οι ιστορικοί".
ΠΗΓΗ.enlefko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: