Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ελλάδα – Κύπρος έτοιμες για παν ενδεχόμενο: Η μεγαλύτερη πολεμική τους άσκηση με τη συμμετοχή του Ισραήλ

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Η μεγαλύτερη πολεμική άσκηση Ελλάδας και Κύπρου έλαβε χώρα εχθές σε αέρα, νερό και θάλασσα σε διάφορα πεδία βολής της εθνικής φρουράς.
Σύμφωνα με το ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 στην άσκηση συμμετείχε και το Ισραήλ.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε πλήρη μυστικότητα και είχε ως στόχο την αξιολόγηση της δυνατότητας συντονισμού των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ.
Παράλληλη στόχευση ήταν η μέτρηση των ανακλαστικών της Ελληνικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.
Η πολεμική άσκηση έγινε μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ (ελληνική δύναμη Κύπρου) αλλά και των πολεμικών αεροποριών Ελλάδας και Ισραήλ.

Στη μεγαλύτερη άσκηση από την εποχή της άσκησης Νικηφόρος, συμμετείχε το σύνολο των μέσων της Εθνικής Φρουράς.
Άρματα μάχης, μεταφοράς προσωπικού, επιθετικά ελικόπτερα, αντιαρματικά και πυροβολικό είναι κάποια από αυτά.
Παράλληλα 10 αλεξιπτωτιστές έκαναν πτώσεις από C130 σε εικονική ζώνη μάχης για να ενισχύσουν επίγειες δυνάμεις στο έργο της καταστροφής αεροπρογεφυρώματος.
Στα πλαίσια της άσκησης, τέσσερα ισραηλινά F16 πέταξαν από το Ισραήλ και προσγειώθηκαν αργότερα στην Πάφο όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.
Οι επιλαρχίες τεθωρακισμένων της εθνικής φρουράς και η επιλαρχία μάχης της ΕΛΔΥΚ ήταν επίσης παρούσες στην άσκηση.
Τα αποτελέσματα της άσκησης όπως ανακοινώθηκαν από τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων ήταν πολύ θετικά με το στρατό να αποδεικνύεται αξιόμαχος.
Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η ημερομηνία της άσκησης δεν ήταν καθόλου τυχαία, δεδομένου ότι σήμερα ταξιδεύει στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Μόλις εχθές γράφτηκε στο rizopoulospost.com για τις συμφωνίες Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ στο ενεργειακό, όπως τις παρουσίασε ο Γιάννης Μανιάτης στην Ουάσινγκτον.
Σήμερα έρχεται αυτή η συνεργασία να επιστεγαστεί και με άσκηση στρατιωτική ετοιμότητας.
Το γεγονός φαίνεται ακόμη πιο σπουδαίο αν σκεφτούμε ότι η τελευταία φορά που έγινε συνδυαστική άσκηση τέτοιου μεγέθους ήταν η άσκηση Νικηφόρος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω άσκηση ακυρώθηκε επί σειρά ετών 2010, 2011, 2012 και 2013 στο πνεύμα της καλής γειτονίας με τους Τούρκους και στην προσπάθεια δημιουργία θετικού κλίματος για τις συνομιλίες επί το Κυπριακό.
Σήμερα η εικόνα φαίνεται τελείως διαφορετική με έναν Ερντογάν που δεν παίρνει από λόγια, την κυβέρνηση της Τουρκίας να γίνεται όλο και πιο προκλητική απέναντι στην Κύπρο και τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να έχουν πάρει αυτή τη φορά πολύ ζεστά το ζήτημα της εξασφάλισης των δικαιωμάτων στη ζώνη κυριαρχίας τους.
ΠΗΓΗ. rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: