Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Μήνας διατροφής με… ΕΥΖΗΝ!

Ιδιαιτέρως υψηλά παραμένουν τα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στον παιδικό πληθυσμό της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015, κατά το οποίο συμμετείχαν συνολικά 340.000 μαθητές από περίπου 4.000 σχολεία της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι αντιστοίχως, με τα αγόρια να εμφανίζουν ένα προβάδισμα στα ποσοστά παχυσαρκίας σε σχέση με τα κορίτσια (11% έναντι 9%).

Το πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους εντοπίστηκε κατά κύριο λόγο στις ηλικίες 8-11 ετών, με σχεδόν 4 στους 10 μαθητές που βρίσκονταν στην έναρξη της εφηβείας να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών ήταν αυτές της νησιωτικής Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα του Νότιου Αιγαίου (38%), του Βόρειου Αιγαίου (37%) και των Ιονίων Νήσων (35%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις περιφέρειες της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας (30%, 30% και 31%, αντιστοίχως).
Δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος για τα παιδιά στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα, δηλαδή ενός περιβάλλοντος που προωθεί την ισορροπημένη διατροφή, το παιχνίδι και την άθληση, είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ σχεδίασε και παρέχει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί στον χώρο του σχολείου με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η αξία της κατανάλωσης πρωινού γεύματος, η επιλογή κατάλληλων ενδιάμεσων γευμάτων-σνακ, η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης και τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, ενώ κάθε θεματική ενότητα συνοδεύεται από αρκετές δραστηριότητες, ώστε οι εκπαιδευτικοί να επιλέξουν τις κατάλληλες, ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών τους.
eyzin.minedu.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: