Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Συμβούλιο της Ευρώπης: Βουλευτές και δικαστικοί στο επίκεντρο της διαφθοράς στην Ελλάδα

Στην δημοσίευση μίας έκθεσης με εξόχως αρνητικά αποτελέσματα για την διαφάνεια στη χώρα μας προχώρησε το συμβούλιο της ευρώπης, βάζοντας στο επίκεντρο της διαφθοράς βουλευτές και δικαστικούς.
Στην έκθεση αναφέρεται πως η διαφθορά και η καταπολέμηση της είναι ο νούμερο ένα λόγος εδραίωσης και όξυνσης της κρίσης στην Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα πως από το 2008 δεν έχει γίνει καμία απολύτως προσπάθεια για την καταπολέμησης της από κανένα κόμμα.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, βάζει στο «στόχαστρο» βουλευτές και δικαστικούς, καθιστώντας του δύο κλάδους ως τους πιο διεφθαρμένους σε σύγκριση με άλλους, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες για την αποδοχή δώρων από τους βουλευτές και για τις σχέσεις τους με λομπίστες[...] χρειάζεται επίσης να επανεξετάσει το σύστημα της ασυλίας και να εξασφαλίσει ότι οι βουλευτές έχουν πλήρη επίγνωση των σημερινών και των μελλοντικών υποχρεώσεών τους, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προεκτάσεων των αδικημάτων δωροδοκίας».

Ανάμεσα στις άμεσες δράσεις που προτείνει το συμβούλιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς εν Ελλάδι, είναι η ενίσχυση της διαφάνειας του «αδιαφανούς» νομοθετικού έργου, όπως η παράταση του χρόνου δημόσιας διαβούλευσης των σχεδίων νόμου και η μείωση των σχεδίων νόμου που συζητούνται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ αφήνει και αιχμές για την ασυμβίβαστη φύση μεταξύ βουλευτικού αξιώματος και ιδιωτικών συμφερόντων, προτείνοντας να ορισθούν κυρώσεις για την εκμετάλλευση της εσωτερικής πληροφόρησης που έχουν οι βουλευτές σε ευρύ φάσμα θεμάτων. Επί του συγκεκριμένου, η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά «Είναι σαφές ότι η έλλειψη οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου σε αυτό το ζήτημα δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την ακεραιότητα των βουλευτών», ενώ προσθέτει: «Δεν υπάρχουν κανόνες για τις επαφές με τρίτα πρόσωπα που μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των βουλευτών».

Καίρια είναι η παρέμβαση για την δημοσίευση του πόθεν έσχες, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να ζητά ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα δεδομένα και πλήρη διαφάνεια.

Σχετικά με τους δικαστικούς και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα, η έκθεση υπερτονίζει την ανάγκη να γίνει η λειτουργία του δικαστικού συστήματος, ταχύτερη πιο διαφανής και πιο υπεύθυνη.

Όσον αφορά στους δικαστές και στους εισαγγελείς, η έκθεση τονίζει ότι η συνολική λειτουργία του δικαστικού συστήματος θα πρέπει να γίνει πιο διαφανής και υπεύθυνη. «Η κατάσταση των πλέον υψηλόβαθμων θέσεων στο δικαστήριο και στην υπηρεσία δίωξης πρέπει να βελτιωθεί δεδομένου ότι, για παράδειγμα, η μέθοδος επιλογής τους και η διάρκεια της θητείας τους δημιουργεί εξάρτηση απέναντι στην εκτελεστική εξουσία», αναφέρει η έκθεση.

«Το δικαστικό σύστημα πάσχει από σοβαρή συσσώρευση εκκρεμών υποθέσεων, που δημιουργούν κινδύνους άσκοπων παρεμβολών», συμπληρώνει.

Ολόκληρη η έκθεση: ΕΔΩ
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: