Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΕΥΝΑ: Πιο προσεκτικοί στην χρήση του ίντερνετ οι μεγαλύτεροι ενώ πιο παρορμητικοί οι νεότεροι σε ηλικία χρήστες

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι πιο προσεκτικοί είναι οι χρήστες άνω των 45 ετών καθώς σερφάρουν στο διαδίκτυο, παράλληλα όμως για τους ίδιους υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να τους εμφανιστεί μία απειλή ή απάτη κατά την διάρκεια της χρήσης.
Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για τους νεότερους χρήστες οι οποίοι λειτουργούν περισσότερο παρορμητικά, διότι είναι και περισσότερο ανυπόμονοι για την εγκατάσταση λογισμικού και τη λήψη αρχείων. Επίσης διαμοιράζουν πιο εύκολα προσωπικά τους στοιχεία στο διαδίκτυο ενώ ταυτόχρονα είναι πιο ικανοί στο να εντοπίσουν ή να αναγνωρίσουν πιθανές απειλές.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα «Consumer Security Risks 2015» της Kaspersky Lab για τις συνήθειες των καταναλωτών, για τους νεότερους χρήστες η ανταλλαγή δεδομένων στο Διαδίκτυο αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο έχει καθημερινή συχνότητα, με το 83% να δέχεται προσωπικά μηνύματα στο Διαδίκτυο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα άνω των 45 ετών ανέρχεται μόλις στο 53%. Επίσης, το 23% των νέων παραδέχεται ότι έχει μοιραστεί ακατάλληλο περιεχόμενο μέσω Διαδικτύου τουλάχιστον μία φορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες ανέρχεται στο 7%.

Επίσης, το 26% των νέων δήλωσε ότι παρακάμπτει τις λεπτομέρειες των όρων και προϋποθέσεων κατά την εγκατάσταση κάποιου λογισμικού. Έτσι, αυτό αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζουν σε τι είδους δεδομένα έχουν επιτρέψει την πρόσβαση, ποια είναι τα συμπληρωματικά προγράμματα που μπορεί να έχουν εγκατασταθεί ή πως θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει τις ρυθμίσεις του λειτουργικού τους συστήματος. Από την άλλη, μόλις το 12% των χρηστών άνω των 45 ετών αγνοεί τα ψιλά γράμματα.

Οι νεότεροι χρήστες δίνουν, επίσης, λιγότερη προσοχή κατά τη λήψη αρχείων, με περίπου έναν στους τρεις (31%) να «κατεβάζει» αρχεία από διάφορες πηγές, σε σύγκριση με το 10% των πιο ώριμων χρηστών. Ένα στα τέσσερα (24%) άτομα, ηλικίας 24 ετών και κάτω, θα απενεργοποιούσε τη λύση ασφάλειας που χρησιμοποιεί, σε περίπτωση που θα εμπόδιζε την εγκατάσταση κάποιου λογισμικού. Κάτι αντίστοιχο θα έκανε μόλις το 13% των ερωτηθέντων μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky Lab, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια πιθανή απειλή, οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο έμπειροι στον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού.

Όταν τους ζητήθηκε να «κατεβάσουν» ένα τραγούδι από τέσσερα δείγματα, ένας στους τρεις νέους (30%) επέλεξε το πιο επικίνδυνο αρχείο «.exe», σε σύγκριση με σχεδόν τα μισά (42%) άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Την ασφαλή επιλογή «.wma» επέλεξε μόλις ένας στους πέντε χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά το 29% των νεότερων.

Το 2015, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Aθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων, θύμα «μόλυνσης» από κακόβουλο λογισμικό έπεσε το 57% των ατόμων κάτω των 24 ετών, σε σύγκριση με το 34% των μεγαλύτερης ηλικίας χρηστών. Λόγω της έλλειψης γνώσης και εμπειρίας σχετικά με τους online κινδύνους, τα μεγαλύτερης ηλικίας θύματα κακόβουλου λογισμικού ήταν πιο πιθανόν να δηλώσουν ότι δεν κατάλαβαν πως είχαν «μολυνθεί» (17% σε σύγκριση με μόλις το 10% των κάτω των 24 ετών).
spinningsm.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: