Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Κάνουν το εθνικά σωστό τα ΕΛΠΕ;

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Αν έπαιρνε κανείς τοις μετρητοίς το διαφημιστικό σποτάκι του ομίλου ΕΛΠΕ για τη συνεισφορά του στη δημιουργία των hot spots για τους πρόσφυγες, θα είχε μια πολύ διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας.
Θα πίστευε πως η Ελλάδα είναι ένας επί γης παράδεισος και πως ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας φτιάχνει «helpe village», έναν πρότυπο οικισμό με ξενοδοχειακού επιπέδου φιλοξενία για τους καταταλαιπωρημένους πρόσφυγες!

Στο εν λόγω σποτάκι δεν υπάρχουν ασφαλώς πουθενά οι λέξεις «hot spots» ή οτιδήποτε άλλο θα θύμιζε τη δραματική κατάσταση στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει η χώρα, στο βαθμό που επαληθευθεί η δημόσια πρόβλεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας πως θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας οπότε και στην Ελλάδα θα εγκλωβιστεί κοντά στο 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Κι επειδή ο Καμένος θέλησε να προειδοποιήσει για αυτό που έρχεται, σε αντίθεση με μια λογική «διαρκούς εφησυχασμού» που τηρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή του «λιασίματος» της κυρίας Τασίας, προσωπικά αναρωτιέμαι τι θα λένε μετά τα ΕΛΠΕ, όταν το «helpe village» αντί για «πρότυπο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας» γίνει μόνιμο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων; Όπως επίσης αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσουν και με την κατασκευή κι άλλων τέτοιων «πρότυπων χώρων προσωρινής φιλοξενίας». Γιατί μόνο στη Χίο; Στον Ασπρόπυργο δηλαδή αν χρειαστεί δεν θα βοηθήσουν; Και δεν το ρωτάω καθόλου τυχαία.

Τα ΕΛΠΕ υπήρξαν διαχρονικά μια ΔΕΚΟ – «βραχίονας» για την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Πολλές «εξυπηρετήσεις» που δεν μπορούσαν για διάφορους λόγους να περάσουν μέσα από υπουργεία και πολιτικά γραφεία περνούσαν μέσα από τις «δημόσιες σχέσεις» του Ομίλου. Βεβαίως μετά την είσοδο της οικογένειας Λάτση στη μετοχική σύνθεση του Ομίλου έγινε σταδιακά μια προσπάθεια ο Όμιλος να λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στην προκειμένη περίπτωση όμως φαίνεται πως μιλάμε για «πισωγύρισμα» στις «ηρωικές εποχές» της σκληρής πασοκοκρατίας. Ο Δραγασάκης διατάζει, τα ΕΛΠΕ εκτελούν.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν μέμφομαι τα ΕΛΠΕ γιατί βοήθησαν. Λέω όμως πως είναι τραγικό λάθος για τον μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας να εμπλέκεται με διαφημιστική καμπάνια στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινής γνώμης για τη μεγαλύτερη κρίση στη χώρα μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο και να το κάνει με όρους εφησυχασμού και ωραιοποίησης της πραγματικότητας. Αυτό δεν είναι εταιρική κοινωνική ευθύνη. Μάλλον τα έχουν μπερδέψει οι εγκάθετοι του Δραγασάκη που έχουν την ευθύνη του management του Ομίλου. Το να παραμυθιάζεις ένα λαό με πρότυπα «χωριουδάκια» χαμογελαστών προσφύγων είναι στυγνή εξαπάτηση, όταν αυτός ο λαός θα «πληρώσει τα σπασμένα» με την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης.

Θα περίμενε κανείς κάποια έκφραση ενόχλησης από την οικογένεια Λάτση, γι αυτή την συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην κυβερνητική προπαγάνδα του «όλα πάνε καλά». Η σιωπή αποδεικνύει μάλλον πως ο κ. Λάτσης ουδόλως ασχολείται και δεν του καίγεται καρφί για το τι γίνεται στην Ελλάδα. Άλλωστε είναι μονίμως εγκατεστημένος στην Ελβετία.

Εμείς όμως έχουμε κάθε δικαίωμα κριτικής. Γιατί μένουμε εδώ. Και μας αφορούν προσωπικά αυτά που έρχονται…
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: