Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Και οι κτηνοτρόφοι στην … AgroThessaly

Με νοικιασμένο mini-bus επισκέφθηκε το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» την 11η Πανελλήνια Έκθεση για την Γεωργία & την Κτηνοτροφία-AgroThessaly στις 12 Μαρτίου 2017 (σκεπαστή αγορά Νεάπολης Λάρισας), συμμετέχοντας και στην συζήτηση για την ανάγκη (ή όχι …) δημιουργίας ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ.

Η AgroThessaly, ανανεωμένη από την τεχνογνωσία και τον ενθουσιασμό της έμπειρης HELEXPO, συγκέντρωσε σε 20.000 τ.μ, σε πέντε χώρους, 167 εκθέτες, που εκπροσωπούσαν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 26 χώρες. Ενώ σε παράπλευρο σκεπασμένο λειτούργησε χώρος Συνεδριακών Εκδηλώσεων.
Η καθιέρωση study visit, οργανωμένων επισκέψεων μελέτης από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής συνεχίστηκε μετά την εξ ίσου επιτυχημένη ενημερωτική επίσκεψη στην Zootechnia (Θεσσαλονίκη) στις 5/2/2017, και την επιτυχημένη συμμετοχή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στην Έκθεση Meat & DAIRY Expo (Metropolitan, Σπάτα, Αττικής).
Στην AgroThessaly διακρίνονταν ανάμεσα στους 167 εκθέτες, ανάμεσα στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, στην Agrenda και την Ύπαιθρο Χώρα, αλλά και ανάμεσα στις Τράπεζες ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EuroBank, πολλά τρακτέρ, πάρα πολλά τρακτέρ, και μεγάλα τρακτέρ, πολύ μεγάλα τρακτέρ. Ένας τρίτος ανεξάρτητος παρατηρητής θα μπορούσε να υποθέσει ότι υπάρχει κάποιας μορφής «φετίχ» με τα μεγάλα τρακτέρ στους έλληνες αγρότες, και ιδιαίτερα τους αγρότες του κάμπου.
Οι συμμετέχοντες στην 11η Πανελλήνια Έκθεση για την Γεωργία και Κτηνοτροφία-AgroThessaly (Λάρισα) ήταν: ο Κώστας Μαντζουράνης, η Λέτα Δαρσακλή, η Μάγδα Κοντογιάννη, ο Δημήτρης Σφέτσας, ο Σπύρος Σταθάκος, ο Γιάννης Παπαδημηρίου, ο Πρόεδρος Γιάννης Κοντογιάννης και φιλοξενούμενος ο πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αττικής κ Θάνος Κελμάγερ.
Προσπέκτ, ιπποδυνάμεις, ευκολίες και φωτογραφήσεις μπροστά στα τρακτέρ, πολλές φωτογραφήσεις με τα «αγαπημένα» τρακτέρ από νέους αγρότες. Στην Ελλάδα των 180.000 εν λειτουργία τρακτέρ (άλλοι λένε ότι υπάρχουν 240.000 τρακτέρ, αλλά δεν λειτουργούν όλα, ίσως μερικά υπάρχουν μόνο για τις καταλήψεις, παλαιά και χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας). Χώρες με αντίστοιχη έκταση, αλλά σαφώς διαφορετικό ανάγλυφο, όπως πχ η Ολλανδία, έχει μόνο 80.000 τρακτέρ!). Και μόνο από αυτήν την σύγκριση αντιλαμβάνεται κάποιος το δυσβάστακτο κόστος που καθιστά τα ελληνικά προϊόντα «μη ανταγωνιστικά».
Η προηγούμενη επίσκεψη μελέτης του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής είχε γίνει πάλι με mini-bus στην Θεσσαλονίκη στις 5/2/2017, στην Zootechnia (Θεσσαλονίκη) στην οποία συμμετείχαν οι: Γιάννης Κοντογιάννης, Μάγδα Κοντογιάννη, Γιάννης Παπαδημητρίου, Λέτα Δαρσακλή, Σπύρος Σταθάκος, Δημήτρης Σφέτσας, Κώστας Μαντζουράνης, Δέσποινα Γαζωράκη, Κατερίνα Κοντογιάννη, Στέλιος Παπουτσάς, Ερασμία Μουχαλή, Γιάννης Πατσαβούρας, Γιάννης Χερουβείμ, Φάνης Λέκας & Γιώργος Δεδούσης.
H 10η Διεθνής Έκθεση για την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία-Zootechnia, ήταν από τις μεγαλύτερες καθώς οι εκθέτες ανέρχονται φέτος σε 939 (έναντι 849 το 2015, διότι γίνεται κάθε διετία, εναλλάξ με την Agrotica) και οι ξένοι άμεσοι εκθέτες προέρχονταν από Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία, ενώ συνολικά οι ξένοι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) εκπροσωπούσαν 37 χώρες. Στην Zootechnia τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων τα stand της InoxST και της VenderGroup που είναι χορηγοί στην εκπαίδευση των κτηνοτρόφων Αττικής.
Ήδη προγραμματίσθηκε από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής να πραγματοποιηθεί επίσκεψη μελέτης στην FOODexpo (Σπάτα, Αττικής, 19/3/2017) για την οποία εξασφαλίσθηκαν προσκλήσεις (καθ όσον η είσοδος είναι με 15€ ανά άτομο). Εκεί πρόκειται να γίνει και η παρουσίαση του Προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης πρόβειου κρέατος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εκδήλωση «Η αξιοποίηση του πρόβειου σφάγιου με εύχρηστες κοπές για γρήγορο ψήσιμο και προτάσεις παρασκευασμάτων πρόβειου κρέατος». Στην εκδήλωση «Meet the Lamb» (Κυριακή 19/3/2017, 16:00-7:30, θα παρουσιαστούν παραδειγματικές κοπές από Γάλλο τεχνίτη κρεοπώλη και Έλληνα σεφ και θα ακολουθήσει συζήτηση για τη δημιουργία νέων ελληνικών κοπών πρόβειου κρέατος.
Τρίτοι θα μπορούσαν να εκφράσουν την απορία ότι αναφέρεται συνεχώς ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής στην ανταπόκριση. Αυτό συμβαίνει διότι απλούστατα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει δηλώσει ότι πιστεύει στην ανάγκη εκπαίδευσης και επαρκούς πληροφόρησης όλων για να μπορούν να συμμετέχουν ικανοποιητικά στην λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Δεύτερον διότι φαίνεται ότι είναι από τους λίγες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που σχεδίασε ένα πρόγραμμα επισκέψεων μελέτης, και ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τα μέλη του. Τρίτον διότι υλοποιεί το πρόγραμμά του, αδαπάνως για τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους συμπολίτες και έγκριτα μέλη της κοινωνίας μας να το στηρίξουν. Τέταρτον διότι προαναγγέλλει τις προσεχείς του δραστηριότητες και τις δημοσιοποιεί ευρέως. Πέμπτον διότι τις υλοποιεί. Και Έκτον διότι δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα και τους συμμετέχοντες, με πλήρη διαφάνεια.
Μάλιστα επιστέγασμα όλων των καλών πρακτικών που εφαρμόζει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής είναι ότι περιστασιακά, μετά την πραγματοποίηση μιας Επίσκεψης Μελέτης κάνει ανοικτή εκδήλωση στην καθιερωμένη για φέτος ημέρα συναντήσεων τους, που είναι η Τρίτη (όποια Τρίτη) στις 20.30, όπου δίνει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη του, που πιθανόν θα ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν, καθώς και άλλους συμπολίτες να ενημερωθούν για όσα είδαν και εντόπισαν οι συμμετέχοντες στην Επίσκεψη Μελέτης-study visit.
Η επόμενη ανοικτή ενημέρωση θα γίνει την Τρίτη, 21 Μαρ 2017, στις 20.30, δίπλα στην έδρα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, στο σπίτι της κας Μάγδας Κοντογιάννη (Λ. Πορφύρα 2, ΑΧΑΡΝΑΙ), με θέμα τις εντυπώσεις από τις Επισκέψεις μελέτης στην Zootechnia (5/2/2017), στην AgroThessaly (12/3/2017) και από την FOODexpo (19/3/2017).
Και επειδή ήδη απασχόλησαν ανεπίτρεπτα πάρα πολύ οι παραλείψεις και τα λάθη του ΟΣΔΕ το 2016, και απασχολεί επίκαιρα το θέμα των Δηλώσεων Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (λένε από 15/3/2017 έως 15/5/2017), ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής καλεί τα μέλη του σε ενημερώσεις που θα γίνουν για το ΟΣΔΕ, στις 4 Απρ στο Κορωπί και στις 6 Απρ 2017 στις Ερυθρές.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια: