Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Δορυφόρος για τα κρητικά πετρέλαια !

Σε παρακολούθηση από "ρωσικά μάτια" βρέθηκε χθες η Κρήτη. Το πέρασμα του δορυφόρου πάνω από την Κρήτη, σε συνδυασμό με την παρουσία στο νησί μας τετραμελούς επιστημονικής ομάδας της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος - ανάμεσά τους και ο διάσημος ομογενής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίκιν-Γραμματικόπουλος - πυροδότησε χθες συζήτηση, σενάρια και περίεργες θεωρίες...
Το μυστήριο που προέκυψε έχει να κάνει με τους λόγους της ερευνητικής δραστηριότητας του ρωσικού δορυφόρου που δεν περιορίζεται μονάχα στην Κρήτη αλλά αφορά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.
Τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο και οι γεωτρήσεις είναι την περίοδο αυτή στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, και η Ρωσία είναι μια δύναμη που παραδοσιακά έχει σταθερά έντονο ενδιαφέρον για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Έτσι φούντωσαν γρήγορα τα σενάρια πως ο ρωσικός δορυφόρος "σκανάρει" τις μέρες αυτές γεωλογικά το νησί μας και την ευρύτερη περιοχή, με φόντο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 

Το σκανάρισμα
Βάσει των σεναρίων αυτών, δεν πρόκειται για ένα αθώο πέρασμα δορυφόρου, από αυτά που γίνονται κατά καιρούς. Αλλά γίνεται λόγος για πολυφασματικό δορυφόρο, συγκεκριμένου τύπου, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στο "σκανάρει" περιοχές με υψηλού ενδιαφέροντος γεωλογικά στοιχεία... Και η παρουσία του, με βάση τα σενάρια αυτά, έχει να κάνει ακριβώς με το ενδιαφέρον της Ρωσίας να προχωρήσει σε έρευνες και μελλοντικά στην εξόρυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται νότια και ανατολικά της Κρήτης. 

Δεν επιβεβαιώνεται
Επισήμως βέβαια η εκδοχή αυτή κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης που πρόσφερε τη φιλοξενία της στην επιστημονική ομάδα της Ρωσίας που βρίσκεται εδώ από μέρες.
Η επίσημη ενημέρωση είναι πως ο ρωσικός δορυφόρος πραγματοποιεί γεωγραφικές καθαρά έρευνες και πως οι Ρώσοι επιστήμονες απλά υποβοηθούν, συλλέγοντας κάποια στοιχεία... Ουδέν μυστήριο δηλαδή. 

Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης και τα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπίας γεύτηκαν από πρώτο χέρι την κρητική φιλοξενία.O ομογενής κοσμοναύτης έχει δηλώσει τη μεγάλη επιθυμία του να επισκεφθεί τη μνημειακή ελιά των Βουβών, στα Χανιά, που θεωρείται η αρχαιότερη στον κόσμο...ΠΗΓΗ.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: