Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ένας... δορυφόρος αποκαλύπτει τα μυστικά του κρασιού

Στην επεξεργασία- με εξειδικευμένο λογισμικό- δορυφορικών εικόνων και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων δράσεων προς την κατεύθυνση της αμπελουργίας ακριβείας βασίζεται το νέο καινοτόμο υπερσύγχρονο «εργαλείο» διαχείρισης αμπελώνων, το «Oenoview».
Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 3 Δεκεμβρίου, από το ελληνικό οινοποιείο «Οινοφόρος» του Άγγελου Ρούβαλη, που το υιοθέτησε φέτος. Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «Χάρτη των Γεύσεων», που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.
Το «Oenoview» μετρά τέσσερα χρόνια ζωής και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανθρώπων που ξέρουν από δορυφόρους (όπως η Astrium Services, θυγατρική της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής EADS) και ανθρώπων που ξέρουν από αμπέλια και κρασιά (όπως το Συνεταιριστικό Ινστιτούτο Οίνου, Institut Cooperatif du Vin ICV, της Γαλλίας).
Η καινοτόμος αυτή τεχνολογία, εφαρμόστηκε επί ελληνικού εδάφους, σε έκταση 200 στρεμμάτων, στις πλαγιές της Αιγιαλείας, ορεινά του Αιγίου και οι πρώτες δορυφορικές φωτογραφίσεις του αμπελώνα ελήφθησαν στις 31/8 και 1/9.
Η επιθεώρηση του αμπελώνα από ψηλά, με το δορυφόρο να περιστρέφεται στα 900 χιλιόμετρα πάνω από τη γη, όπως αποδείχτηκε στην πράξη επιτρέπει την ακριβή παρακολούθηση της βλάστησης και της παραγωγής των αμπελώνων, αλλά και τον εντοπισμό της χωρικής διαφοροποίησης των σταφυλιών, ακόμα και μέσα στα όρια του ίδιου του αμπελιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: