Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η Google τιμά τον Μαρκ Τουαίην

Εκατό εβδομήντα έξι χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση του αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουαίην (30 Νοεμβρίου 1835) και το σημερινό λογότυπο της Google είναι αφιερωμένο σε αυτόν, με μια σκηνή από το πασίγνωστο βιβλίο του «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ».
Ο Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς γεννήθηκε στο χωριό Φλόριντα της πολιτείας του Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών το 1835. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στην παραποτάμια πόλη Χάνιμπαλ, αναζητώντας καλύτερες οικονομικές συνθήκες.
Η πόλη αυτή καθώς και οι κάτοικοί της αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για να γράψει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του,«Τις Περιπέτειες του Τομ Σώγιερ» (1876) και ουσιαστικά την συνέχειά του «Οι περιπέτειες Huckleberry Finn», το 1885.
Η σκηνή από το βιβλίο που επιλέχθηκε από την Google για να γιορτάσει την επέτειο της γέννησης του δημιουργού απεικονίζει τον Τομ να βάφει τον φράκτη ως τιμωρία από τη θεία Πόλυ γιατί λερώσε τα ρούχα του σε μια μάχη με ένα αγόρι από το Σεν Λούις.
Αν και τα έργα του είχαν μεγάλη απήχηση, δίνοντάς του σημαντικά οικονομικά κέρδη, ο Τουαίην έκανε πολλές άστοχες επενδύσεις των χρημάτων του, γεγονός που τον οδήγησε τελικά στα όρια της χρεωκοπίας.Ο Τουαίην πέθανε στο Ρέντινγκ του Κονέκτικατ στις 21 Απριλίου του 1910, σε ηλικία 74 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: