Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τριήμερο με άστατο καιρό

Οι βροχές, οι χιονοπτώσεις, η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και οι πολύ ισχυροί άνεμοι θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού για τους εκδρομείς του τριημέρου των Φώτων.
Σε ότι αφορά την επικινδυνότητα των φαινομένων, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι άνεμοι των 10 (ίσως και των 11) μποφόρ οι οποίοι πέρα από τη μεγάλη θαλασσοταραχή είναι πιθανό να προκαλέσουν ζημιές και στη στεριά. Προβλήματα είναι πιθανό να δημιουργήσουν ακόμα οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Αιγαίο.Κατά τα άλλα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.
Το Σάββατο τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική Ελλάδα και έως το βράδυ θα εξασθενήσουν βαθμιαία και εκεί. Έτσι, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το Σαββατοκύριακο σε όλες τις περιοχές θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Σε ότι αφορά την προοπτική του καιρού, τη Δευτέρα αναμένονται αξιόλογα καιρικά φαινόμενα (βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά).
Το Σάββατο η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση πολύ γρήγορα στη δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια σταδιακά σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 5 με 7 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλες τις περιοχές.
Την Κυριακή προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές στο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο, την Κρήτη και πιθανώς αργότερα στη δυτική ηπειρωτική χώρα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός κυρίως στα βόρεια.
Τη Δευτέρα στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα Β-ΒΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη άνοδο στα νότια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: