Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Βοριάδες και κρύο σε όλη τη χώρα

Ο κύκλος της κακοκαιρίας του τελευταίου διημέρου με τις σαφώς λιγότερες των προβλεπομένων χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις κλείνει σιγά-σιγά και κατά τη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου. Την(Παρασκευή) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και οι ισχυροί βοριάδες στα ανατολικά.
Σε ότι αφορά την προοπτική του καιρού, τις επόμενες ημέρες κυρίαρχος του παιχνιδιού όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης θα είναι ο Σιβηρικός αντικυκλώνας ο οποίος κυριολεκτικά θα παγώσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου.Στη χώρα μας, με το προβλεπόμενο πολύ ισχυρό ΒΑ ρεύμα και τις λοιπές συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας φαίνεται ότι ως τα μέσα της νέας εβδομάδας οι σημαντικότερες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και στις νότιες νησιωτικές περιοχές (σχεδόν ως τη θάλασσα), αλλά είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε με λεπτομέρειες.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό που πρέπει να κάνουν από τώρα οι φίλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι να αρχίσουν τις προετοιμασίες για την προστασία του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου τους από το δριμύ ψύχος. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.
Το Σάββατο (28/1) στη Χαλκιδική, την Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την ανατολική Θεσσαλία-Βόρειες Σποράδες, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενή φαινόμενα, δηλαδή χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά. Από τη Θεσσαλία και βορειότερα ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα πεδινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τοπικά στα βόρεια και το Ιόνιο θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Α-ΒΑ 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ και στο Αιγαίο Β-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ με τάση μικρής ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει χαμηλή. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και το πρωί κυρίως στα ηπειρωτικά.
Την Κυριακή (29/1) στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία-Βόρειες Σποράδες, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και βροχές ή χιονόνερο στις υπόλοιπες περιοχές. Από τη Στερεά και βορειότερα θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και στα Δωδεκάνησα δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Α-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα βόρεια.
Τη Δευτέρα (30/1), την Τρίτη (31/1) και την Τετάρτη (1/2) ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση καθώς: η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα, οι ΒΑ θα ενισχυθούν και τοπικά θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και στις κεντρικές και νότιες περιοχές οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα ενταθούν.ΠΗΓΗ.freemeteo.com Δημήτρης Ζιακόπουλος Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: