Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε το 1977, την 8η Μαρτίου ως
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη.
Tο γυναικείο εργατικό κίνημα γεννήθηκε το 1820 στην Νέα Υόρκη, με μικρές απεργίες και κορυφώθηκε στις 8 Μαρτίου του 1857 όπου εργαζόμενες γυναίκες ντυμένες στα άσπρα, κάνουν απεργία με αίτημα την ίση αμοιβή με τους άνδρες.Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα αλλάένας σκληρός αγώνας για τα δικαιώματα της γυναίκας, στην εργασία αλλά και στην ζωή της, ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι της μέρες μας.
Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα αυτό.
Καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετά από πρόταση της γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρας Τσέτκιν (Clara Zetkin), το 1910 κατά την διάρκεια της Δευτέρας Διεθνούς Διάσκεψης Σοσιαλιστριών, στην Κοπεγχάγη.
Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία αναβαθμίστηκε, τουλάχιστον θεσμικά, το 1952 όπου με τον νόμο 2159 οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».
Πρώτη Ελληνίδα βουλευτής ήταν η Ελένη Σκούρα.Στις 18 Ιανουαρίου 1953 εξελέγη βουλευτής στο Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού.
Βέβαια εκείνη που κατέχει τα σκήπτρα είναι η Καλλιρόη Παρέν.
Η Καλλιρόη Παρέν διεκδίκησε την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών, και πρόβαλε το δικαίωμα τους να μορφώνονται, και μάλιστα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους σε βιοποριστικό επάγγελμα.Το σεβασμό μας στη γυναίκα, την κόρη, τη σύζυγο,τη μάνα, τη γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου. xenofontas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου