Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Προτιμάμε ελληνικά, αγοράζουμε εισαγόμενα

Προτιμάτε τα ελληνικά ή τα εισαγόμενα προϊόντα;
Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων απαντούν «τα ελληνικά». Μάλιστα περισσότεροι από τους μισούς φθάνουν στο σημείο να δηλώνουν στις σχετικές έρευνες πως τα ελληνικά προϊόντα όχι μόνο είναι καλύτερα αλλά και περισσότερο ασφαλή.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εισάγουμε 10.000 τόνους νωπών τροφίμων. Πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, πατάτες, αλλά και κρέας μοσχαρίσιο, χοιρινό και αρνιά και κατσίκια, έως και εκατοντάδες τόνοι ψαριών εισάγονται στην Ελλάδα από κάθε χώρα του κόσμου.Εως και «γερμανικό» ελαιόλαδο έφτασε στη χώρα πέρυσι.Βέβαια, η εισαγωγή ελαιολάδου είναι μια καθ’ όλα νόμιμη πράξη, αλλά το αξιοπερίεργο είναι ότι κανένας δεν γνώριζε πού ακριβώς αυτό κατέληξε.
Ενδεικτικά το 2011 εισαγάγαμε 5.650 τόνους πορτοκάλια (αξία 3 εκατ. ευρώ), 29.485 τόνους λεμόνια (19 εκατ. ευρώ), 22.704 τόνους μήλα (18 εκατ. ευρώ) και 174.352 τόνους πατάτες (77 εκατ. ευρώ). Ακόμη, δώσαμε 382 εκατ. ευρώ για να εισαγάγουμε μοσχαρίσιο κρέας, 354 εκατ. ευρώ για να εισαγάγουμε χοιρινό κρέας, ενώ για αρνιά και κατσίκια πληρώσαμε 39 εκατ. ευρώ.Εντυπωσιακά υψηλά και τα έξοδα για εισαγωγή ψαριών, 348 εκατ. ευρώ το 2011.
Ειδικά όσον αφορά τα κρέατα και τα ψάρια, οι τεράστιες ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων βαπτίζονται ελληνικά έτσι ώστε να προτιμώνται από τους καταναλωτές.Και ενώ οι τιμές που πουλούν οι παραγωγοί είναι χαμηλές, οι καταναλωτές αγοράζουν τα προϊόντα ακριβά, σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμή.Τα πράγματα λοιπόν είναι περίπλοκα και συχνά εντελώς παράλογα.
Ενας βασικός λόγος που πραγματοποιούνται εισαγωγές είναι γιατί εμείς οι ίδιοι.... οι καταναλωτές ζητάμε όλα τα προϊόντα όλες τις εποχές του χρόνου.... αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες και τους νόμους της φύσης.
Ετσι, αυτή την εποχή που «τελειώνουν» τα ελληνικά μήλα, θα ξεκινήσει η εισαγωγή μήλων Ιταλίας για να καλυφθεί η ζήτηση της αγοράς. Και ενώ το καλοκαίρι δεν υπάρχουν παρά λίγα ελληνικά πορτοκάλια, η ζήτηση αυξάνεται λόγω τουρισμού που πίνει ελληνικό φυσικό χυμό με πορτοκάλια Αργεντινής.
Τα παραδείγματα για τον άρρωστο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας δεν έχουν τέλος.Σε κανένα κρεοπωλείο δεν θα βρείτε εισαγόμενο μοσχάρι.Πού πήγαν λοιπόν οι 102.036 τόνοι βοδινού κρέατος που εισήχθησαν στη χώρα μας το 2011 από τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Δανία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Πολωνία; Και αν όλοι πωλούν ντόπια χοιρινά, ποιος κατανάλωσε 194.281 τόνους χοιρινού κρέατος κυρίως από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία;ΠΗΓΗ.news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: