Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

Χειμωνιάτικη η εικόνα του καιρού το επόμενο τετραήμερο

Επιμένουν τα προγνωστικά στοιχεία σε ότι αφορά τις ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα επηρεάσουν τη χώρα τις επόμενες τέσσερις ημέρες.
Αναλυτικότερα, ο καιρός του Σαββατοκύριακου θα επηρεαστεί από ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που από τις ακτές της Λιβύης θα κινηθεί προς την περιοχή των Δωδεκανήσων, ενώ ο καιρός του διημέρου Δευτέρα-Τρίτη θα καθοριστεί από την εισβολή ψυχρών αέριων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη προς την περιοχή μας.
Στην πρώτη περίπτωση επισημαίνεται ότι πέρα από τη μεγάλη ενίσχυση των Α-ΒΑ ανέμων και τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας, οι σημαντικότερες βροχές και οι καταιγίδες αναμένονται βασικά την Κυριακή στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα.
Η δεύτερη περίπτωση είναι μια κλασική ψυχρή εισβολή από το βορρά που εκτός από την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει, βροχές, καταιγίδες και τοπικές χιονοπτώσεις. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες ενδείξεις, τα φαινόμενα αυτά στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα δεν θα κρατήσουν πολύ.
Επισημαίνεται ότι κρίσιμα υψόμετρα για αξιόλογες χιονοπτώσεις είναι: τα 150 με 200 μέτρα στα βόρεια, τα 350 με 500 μέτρα στα κεντρικά και τα 650 με 800 μέτρα στην Πελοπόννησο. Τα παραπάνω υψόμετρα είναι ενδεικτικά και θα επανακαθοριστούν το βράδυ της Κυριακής. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.
Το Σάββατο(10/3) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά-Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (Μακεδονία). Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα δυτικά και νότια κυρίως από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και στα νότια-νοτιοδυτικά 9 μποφόρ. Στα νοτιοανατολικά θα επικρατήσουν ΝΑ άνεμοι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 9 βαθμούς, στα δυτικά από 3 έως 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 17 βαθμούς και στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή (11/3) στη βόρεια Ελλάδα, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές κατά κανόνα ασθενείς και στα ορεινά-ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία κατά τόπους θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο ΒΑ 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και στο Αιγαίο από την ίδια διεύθυνση έως 8 μποφόρ. Στα νοτιοανατολικά έως αργά το βράδυ θα επικρατούν ΝΑ άνεμοι 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.
Τη Δευτέρα (12/3) στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας με αρκετά χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν σχετικά γρήγορα στα βορειοδυτικά και έως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν σχεδόν σε όλες τις δυτικές και τις βόρειες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ ενισχυόμενοι βαθμιαία στα 7 μποφόρ, στα βόρεια Β-ΒΑ έως 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και στα υπόλοιπα Δ-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ που αργά το βράδυ θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν κατά τόπους στα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.
Την Τρίτη (13/3) στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά- Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησο, Αιγαίο, Κρήτη και Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και έως αργά τη νύχτα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και κυρίως στη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών φαινομένων (χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και βροχές στα παραθαλάσσια) νωρίς το πρωί στη Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 8 και πιθανώς πρόσκαιρα στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
ΠΗΓΗ.freemeteo.com.Δημήτρης Ζιακόπουλος Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: