Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

1η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Η παγκόσμια ημέρα των Ηλικιωμένων εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, όπως αποφασίσθηκε στη γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών.Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός το 2025 θα φθάσει το 1,2 δισεκατομμύρια.
Στη χώρα μας σήμερα το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών είναι περίπου 20% με προοπτική το 2020 να πλησιάσει το 24%.Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ο.Η.Ε., όταν το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας, που έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, είναι άνω του 7% , η χώρα χαρακτηρίζεται γηρασμένη. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μας είναι χώρα ηλικιωμένων.
Στη σύγχρονη εποχή, οι ηλικιωμένοι παίζουν σημαντικότατο ρόλο, όχι μόνο με τη μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεων τους, αλλά και με τη βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους, βοηθώντας τα οικονομικά και αναλαμβάνοντας την φροντίδα των εγγονών τους.
Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος χρόνος που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι ημερησίως, για να φροντίσουν οικείους τους που έχουν ανάγκη, κυμαίνεται από 200 έως 315 λεπτά.Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι, αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά, για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.
Η προσφορά αυτή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία, μπορεί να εξασφαλισθεί, εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα καλό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί, Ο.Η.Ε. και Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, η Γηριατρική και Γεροντολογική Εταιρεία Ν/Δ Ελλάδας, θα ήθελε να υπενθυμίσει, να ευαισθητοποιήσει, αλλά και να ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι.
Τα προβλήματα αυτά, έχουν σχέση με θέματα ασφάλειας, πρόνοιας, φροντίδας, συναισθηματικής και ψυχολογικής βίας, ενίοτε δε και κακοποίησης. Όλα αυτά προέκυψαν από τις αλλαγές του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος των τελευταίων δεκαετιών, από την υπερεντατικοποίηση της εργασίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.Καλούνται δε, τόσο η οικογένεια όσο και η πολιτεία, να τα αντιμετωπίσουν.ΠΗΓΗ.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: