Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Χοσέ Μουχίκα: Ο φτωχότερος πρόεδρος κράτους στον πλανήτη

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα (José Mujica) έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση από τους πολίτες της χώρας του δωρίζοντας κάθε μήνα το 90 τοις εκατό του μισθού του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Για αυτό έχει αποκτήσει και το παρατσούκλι «El Presidente pobre mas» που μεταφράζεται ως ο «φτωχός πρόεδρος».
Ο Μουχίκα δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, δεν έχει χρέη και του αρέσει να απολαμβάνει τη συντροφιά του σκύλου του, Μανουέλα. Πρόσφατα δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το μοναδικό αντικείμενο που έχει στην ιδιοκτησία του είναι το αυτοκίνητο του, ένα Volkswagen Beetle, αξίας 1.945 δολαρίων. Όταν κυκλοφορεί δεν φοράει ποτέ σακάκι, παίρνει πάντα τον μικρό του σκαραβαίο και δεν έχει προσωπική φρουρά. Όπως λέει, δεν την χρειάζεται άλλωστε..
Ο μηνιαίος μισθός του φτάνει τα 12.500 δολάρια αλλά αυτός κρατά για τον εαυτό του μόνο 1.250 δολάρια, όσα χρειάζεται δηλαδή, δωρίζοντας τα υπόλοιπα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ζει σε ένα αγρόκτημα που ανήκει στην γυναίκα του Lucía Topolansky. Η Topolansky είναι γερουσιαστής και όπως ο σύζυγος έτσι και εκείνη δωρίζει μέρος του μισθού της σε κοινωφελή ιδρύματα.
Ο 77χρονος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ουρουγουάης από την 1 Μαρτίου του 2010 δήλωσε στην El Mundo: «Τι να το κάνω όλο αυτό το ποσό; Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουρουγουάης ζουν με πολύ λιγότερα»
Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι υπό τη διαχείρισή του, η Ουρουγουάη έχει γίνει γνωστή για το χαμηλό επίπεδο της διαφθοράς. Η χώρα της Νότιας Αμερικής πλέον κατατάσσεται δεύτερη στις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.
Όσο ακόμη θα διαρκεί ακόμη η θητεία του ο Πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα ελπίζει να συνεχίσει να ζει ειρηνικά στην αγροικία του, μαζί με τη σύζυγό του και τον σκύλο του.
Δείτε τον εν δράσει στο αγρόκτημα του


ΠΗΓΗa-pistefto.blogspot.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: