Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο τυφώνας «Βάξυ» και το «λόμπυ του ευρώ»

Στην αρχή όταν είδα τον Βαξεβάνη σε αυτοσχέδιο βίντεο στο YouTube λίγο πριν από τη σύλληψή του, σκέφτηκα «τι άλλο να κάνει ένας άνθρωπος για να πουλήσει το περιοδικό του!».
Όταν στη συνέχεια είδα και τους συμπαραστάτες που είχε στην εισαγγελία, σκέφτηκα πως το αγαπημένο πολιτικό παιχνίδι σε αυτή τη χώρα λέγεται «κλέφτες κι αστυνόμοι».
Θα είχα μείνει στις σκέψεις αυτές, αν δεν ακολουθούσαν αυτά που ακολούθησαν.
Άνοιξα την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και διάβασα άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη που υποστήριζε πως η δίωξη διαφήμιζε μια «περιθωριακή δημοσιογραφική δραστηριότητα».Για να γράψει έτσι απαξιωτικά ο Πρετεντέρης, πάει να πει πως πραγματικά πατήθηκαν κάποιοι «κάλοι» του «συστήματος».Γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την πλήρη εξαφάνιση του θέματος από τα κανάλια.
Μόνον ο Τράγκας προσπαθούσε από την εκπομπή του να δώσει εξηγήσεις για τον εαυτό του, αισθανόμενος να αδικείται που όλοι έπεσαν πάνω του, ενώ τα ονόματα της οικογένειας Μπόμπολα στη λίστα «βγάζουν μάτι».
Το πράγμα άρχισε να γίνεται πολύ πιο σοβαρό όταν μιλώντας με τον Μιχάλη Ιγνατίου στην Ουάσινγκτον μου επισήμανε σχετικό δημοσίευμα των New York Times.Χθες ακολούθησε και ο βρετανικός Guardian.Για μια ακόμη φορά, την «ομερτά» των ελληνικών media σπάει ο διεθνής τύπος. Εφημερίδες με παγκόσμιο κύρος αναδεικνύουν το τεράστιο έλλειμμα αντικειμενικής και αξιόπιστης πληροφόρησης στην Ελλάδα καθώς όπως επισημαίνουν στα δημοσιεύματά τους η οικονομική ολιγαρχία της χώρας ελέγχει απόλυτα τα media.
Το γεγονός επίσης ότι οι ξένες εφημερίδες που σήκωσαν το θέμα είναι μια αμερικανική και μια βρετανική, ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο. Εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξαν σχετικές αναφορές στον γερμανικό τύπο.

Η αποσιώπηση ή και η απαξίωση του όλου θέματος στην Ελλάδα εντάσσεται στη στρατηγική της εμπέδωσης του διλλήματος «ή ευρώ ή χάος».Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η στρατηγική αυτή, αν και αδιέξοδη έως καταστροφική, υποστηρίζεται με πάθος από την «ολιγαρχία», στην οποία αναφέρεται πλέον ξεκάθαρα ο διεθνής τύπος. Η «ολιγαρχία» έχει όνομα, είναι το «λόμπυ του ευρώ».
Αύριο η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τον Βαξεβάνη. Το κατηγορητήριο ξεπερνάει την κοινή λογική. Διότι αν είναι ένοχος ο Βαξεβάνης τότε είναι ένοχη και η Λαγκάρντ, διότι αν πράγματι είναι αυτή που έδωσε τη λίστα με τα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να την παραπέμψουμε σε δίκη στα ελληνικά δικαστήρια. Όμως δεν είναι αυτό το σημαντικό πλέον. Το σημαντικό είναι πως η παγκόσμια κοινή γνώμη αρχίζει να καταλαβαίνει αυτό που αποκρύπτεται συστηματικά από την ελληνική κοινή γνώμη και αφορά στο ποιοι πραγματικά κυβερνούν αυτόν τον τόπο. Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει και δεν αποκλείεται η περίπτωση Βαξεβάνη να εξελιχθεί σε μεγάλο τυφώνα!

ΥΓ: Υπουργός της κυβέρνησης προσπαθούσε μέρες να μπει στο blog μου. Έβαζε όμως y αντί για i στο ονοματεπώνυμό μου και δεν τα κατάφερνε. Αφού του είπα το σωστό μπήκε και μετά μου έστειλε ένα μήνυμα λέγοντας «Τι ωραία αμερικανιά είναι αυτή που έχεις φτιάξει!». Ομολογώ πως είναι ένα από τα καλύτερα σχόλια που έχω ακούσει. Ευχαριστώ, Υπουργέ μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: