Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου …της μιας μέρας.Αλλάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία το Σαββατοκύριακο

Καλοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα (Παρασκευή) σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Η καλοκαιρία αυτή δεν θα κρατήσει πολύ.
Το Σαββατοκύριακο, η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας θα αλλάξει με αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρών νοτιάδων και την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.
Η νοτιοδυτική ροή στην κεντρική Μεσόγειο, που φέρνει στην περιοχή μας ατμοσφαιρικές διαταραχές από τα Ν-ΝΔ, θα συνεχιστεί και στο μεγαλύτερο διάστημα της νέας εβδομάδας. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.
Το Σάββατο (27/10) στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές στη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, το ανατολικό Αιγαίο και πιθανώς στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και τις Κυκλάδες. Στα βόρεια θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ ενισχυόμενοι βαθμιαία στα 6 με 7 μποφόρ. Δεν αποκλείεται αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και αργότερα στο βόρειο Αιγαίο οι νοτιάδες να φθάσουν τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα..
Την Κυριακή (28/10) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με παροδικές βροχές στο ανατολικό Αιγαίο και πιθανώς στις ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά, κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως στα νότια θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.
Τη Δευτέρα (29/10) στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Από το βράδυ και από τα δυτικά αναμένεται βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα βράδυ στα δυτικά οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε Δ έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
Την Τρίτη (30/10) στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με λίγες νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού Δ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση στα ανατολικά και νότια.
Την Τετάρτη (31/10) προβλέπεται νέα μεταβολή του καιρού με χαρακτηριστικά τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
ΠΗΓΗ.Δημήτρης Ζιακόπουλος Μαθηματικός-Μετεωρολόγος-freemeteo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: