Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία

Ιδιαιτέρως υψηλά παραμένουν τα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στον παιδικό πληθυσμό της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015, κατά το οποίο συμμετείχαν συνολικά 340.000 μαθητές από περίπου 4.000 σχολεία της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι αντιστοίχως.

 Πού οφείλονται όμως τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας; Στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να απαντήσει η επιστημονική ομάδα του ΕΥΖΗΝ μέσα από τα δεδομένα του προγράμματος, με σχετική ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής & Διαιτολογίας, η οποία έλαβε το 2ο Βραβείο Ερευνητικής Ανακοίνωσης.



Στο πλαίσιο της ομιλίας, τονίστηκε ότι η παχυσαρκία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, ωστόσο υπό μια απλουστευμένη έννοια θα μπορούσε να αποδοθεί στη συνδυαστική επίδραση των γονιδίων και του τρόπου ζωής.
 Ως προς τις συνήθειες του τρόπου ζωής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-15, τα παιδιά που ανέφεραν χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα (βάσει του KIDMED σκορ), μικρή διάρκεια ύπνου (<8 20="">8 ώρες ύπνου την ημέρα). Αντιθέτως, για κάθε 1 μέρα αύξηση στην εβδομαδιαία συχνότητα ενασχόλησης με οργανωμένη σωματική δραστηριότητα, η πιθανότητα ένα παιδί να είναι παχύσαρκο φάνηκε να μειώνεται κατά 6%.


Όπως επίσης αναφέρθηκε, τα προαναφερθέντα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το ¼ των παιδιών της Ελλάδας δεν κοιμούνται επαρκώς (<8 br="">


Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά ενημερωτικές παρουσιάσεις που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, με θέματα γύρω από την υγεία, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την ανάπτυξη, αλλά και ειδικότερα θέματα, όπως η Μεσογειακή δίαιτα, η εικόνα σώματος και η διαχείριση βάρους, η σχολική επίδοση και η καταναλωτική συμπεριφορά. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για τα σχολεία της Αττικής, ενώ για τα σχολεία εκτός Αττικής προσφέρεται η δυνατότητα διεξαγωγής των παρουσιάσεων μέσω skype ή μέσω εθελοντών συνεργατών του προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα των παρουσιάσεων της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής εδώ. Επιπλέον, για έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με θέματα ανάπτυξης, διατροφής, σωματικής δραστηριότητας και υγείας στην παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και συμβουλές για τη βελτίωση των συνηθειών του τρόπου ζωής των παιδιών, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΥΖΗΝ.


 
Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ
Ιστότοπος: http://eyzin.minedu.gov.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: