Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Το «Ελ Νίνιο» προκαλεί ανωμαλία της θερμοκρασίας, ανακοίνωσε η NASA

Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγγος
Ελ Νίνιο (El Niño) ονοµάζεται το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα Humboldt.
Με κλιµατικούς όρους αποτελεί µέρος των διακυµάνσεων που παρουσιάζει η επιφανειακή θερµοκρασία του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού εντός της Τροπικής Ζώνης.
Μετεωρολογικό «χάος» σε όλο τον πλανήτη μπορεί να φέρει το φετινό Ελ Νίνιο σύμφωνα με τη NASA, με το φαινόμενο να εκδηλώνεται δίχως σημάδια εξασθένισης στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Ελ Νίνιο συνδέεται με ξηρασίες και εκτεταμένες πλημμύρες σε όλο τον πλανήτη.

Παρόμοια αύξηση της θερμοκρασίας του Ειρηνικού Ωκεανού έχει καταγραφεί μόλις τρεις φορές κατά τη διάρκεια των 65 τελευταίων ετών: το 1972- 1973, το 1982- 1983 και το 1997-1998, όταν καταγράφηκε και το ισχυρότερο Ελ Νίνιο των τελευταίων ετών.

Στη νοτιοανατολική Ασία, το Ελ Νίνιο προκαλεί κυρίως ξηρασία. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο έχει ευνοήσει τους τελευταίους μήνες την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στην Ινδονησια, που είναι από τις πιο καταστροφικές στην ιστορία της περιοχής, αλλά και την εξασθένιση των μουσώνων στην Ινδία.

Το Ελ Νίνιο επιτείνει επίσης την εκδήλωση καταιγίδων στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και στη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής. Φέρνει τέλος ξηρασίες στην Αυστραλία.

Κάνει την εμφάνισή του κάθε δύο ως επτά χρόνια και κορυφώνεται στα τέλη κάθε έτους με τις επιπτώσεις του να είναι ορατές και την επόμενη άνοιξη.

—Τι υποστηρίζει η NASA

Η NASA συνδέει το φετινό Ελ Νίνιο με:

*Καθυστέρηση των μουσώνων που έφερε καύσωνες στην Ινδία.

*Πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μήνες στην Ινδονησία λόγω ξηρασίας.

*Σοβαρές πλημμύρες στην Παραγουάη, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τη Βραζιλία.

*Πτώση της στάθμης του ωκεανού στον δυτικό Ειρηνικό λόγω ψύξης και συστολής των επιφανειακών υδάτων. Αυτό προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε κοραλλιογενείς υφάλους.

*Ξηρασία στη Νότιο Αφρική.

—Επιπτώσεις στα τρόφιμα

Σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει η αμερικανική υπηρεσία, ξηρασίες και πλημμύρες έπληξαν την αγροτική παραγωγή και ανέβασαν τις τιμές στο ρύζι, τα σιτηρά, τον καφέ και άλλα προϊόντα.

Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη τροφίμων αναμένεται να επιδεινωθεί σε αφρικανικές χώρες όπως η Αιθιοπία.

Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες του Ειρηνικού, αναφέρει η NASA, παρουσιάζουν«εντυπωσιακές ομοιότητες» με τις αντίστοιχες εικόνες τον Δεκέμβριο του 1997, όταν πλησίαζε στην κορύφωσή του το χειρότερο Ελ Νίνιο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο ορίζεται ως παρατεταμένη θέρμανση της επιφάνειας του Ειρηνικού Ωκεανού στην περιοχή του ισημερινού, ανάμεσα στις Φιλιππίνες και τις δυτικές ακτές της Αμερικής. Εκδηλώνεται όταν εξασθενούν ή αντιστρέφονται οι αληγείς άνεμοι, οι οποίοι κανονικά σπρώχνουν το επιφανειακό θερμό νερό προς τα δυτικά. Ως αποτέλεσμα, τα θερμά επιφανειακά ύδατα επεκτείνονται προς τα ανατολικά.

Στον ανατολικό Ειρηνικό σχηματίζεται έτσι ένα παχύ στρώμα θερμού νερού, το οποίο εξατμίζεται και μεταφέρει θερμότητα ψηλά στην ατμόσφαιρα. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τους αεροχειμάρρους σε όλο τον κόσμο και μεταβάλλει τα μοτίβα των βροχών.

Το Ελ Νίνιο είναι στην πραγματικότητα η θερμή φάση σε μια κυκλική μεταβολή της θερμοκρασίας που ονομάζεται Νότια Ταλάντωση. Η ψυχρή φάση, το αντίθετο του Ελ Νίνιο, ονομάζεται Λα Νίνια.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: