Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ξεκινήστε τη νέα χρονιά με ΕΥΖΗΝ!

Η νέα χρονιά αποτελεί για τους περισσότερους ανθρώπους ευκαιρία για ένα καινούργιο ξεκίνημα σε διάφορους τομείς της ζωής και μια αφορμή για να θέσουν νέους στόχους.
Αν, λοιπόν, σκέφτεστε από καιρό να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής των παιδιών σας, αλλά και συνολικά της οικογένειάς σας, ο ερχομός του νέου έτους αποτελεί την ιδανική περίοδο για να ξεκινήσετε.
Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες!

Η καλή χρονιά από… τη διατροφή φαίνεται! Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών σας πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο για τη νέα χρονιά. Μεριμνήστε, λοιπόν, ώστε να κάνετε τη διατροφή της οικογένειάς σας περισσότερο μεσογειακή. Με απλά λόγια, υιοθετήστε μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών (με έμφαση στα ολικής άλεσης) και ελαιόλαδου ως βασικού λίπους της δίαιτας (αντί για άλλα σπορέλαια, μαργαρίνη, βούτυρο). Επιπλέον, στοχεύστε σε μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών, οσπρίων και λευκού κρέατος σε εβδομαδιαία βάση, και παράλληλα σε μια μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και περιορισμό της κατανάλωσης γλυκών και αλμυρών σνακ.



Κάντε το φαγητό… οικογενειακή υπόθεση! Πέρα από τη μέριμνα για την ποιότητα της διατροφής των παιδιών σας, μην ξεχνάτε, επίσης, να κάνετε τα γεύματα οικογενειακή υπόθεση. Ήδη με το ξεκίνημα της ημέρας δώστε έμφαση στην από κοινού καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος στο σπίτι. Φροντίστε, επίσης, για τις κατάλληλες συνθήκες των γευμάτων: είναι ιδιαιτέρως υποστηρικτικό να πραγματοποιούνται σε ήρεμο περιβάλλον, με τα μέλη της οικογένειας καθιστά στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση. Ενισχύστε, τέλος, κατά το δυνατό την κατανάλωση σπιτικού φαγητού από τα παιδιά σας, εμπλέκοντάς τα στην αγορά των υλικών για το οικογενειακό τραπέζι και στις μαγειρικές δραστηριότητες της οικογένειας.



Βάλτε κίνηση στη ζωή σας! Είναι αποδεδειγμένο ότι η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία των παιδιών. Είναι, επομένως, σημαντικό να ενσωματώσετε με οποιονδήποτε τρόπο την κίνηση στην καθημερινότητα της οικογένειάς σας, προτρέποντας τα παιδιά να επιλέξουν τις δραστηριότητες που τους αρέσουν και δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Η συμμετοχή των γονέων μαζί με τα παιδιά σε κάποια σωματική δραστηριότητα αυξάνει την πιθανότητα τα παιδιά να ασκηθούν, και παράλληλα βοηθά στο να ενισχύσουν το δέσιμο και την επικοινωνία μεταξύ τους και να υιοθετήσουν από κοινού μια θετική στάση απέναντι στην άσκηση.



Ο ύπνος θρέφει τα… παιδιά (είτε μωρά είτε μεγαλύτερα)! Η επαρκής ξεκούραση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο βραδινός ύπνος δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από τα παιδιά ως μια «υποχρέωση» που τα αναγκάζει να σταματήσουν το παιχνίδι ή άλλες δραστηριότητες και να απομονωθούν, αλλά ως ένα μέσο για να χαλαρώσουν και να αναπληρώσουν ενέργεια για τις δραστηριότητες της επόμενης ημέρας. Φροντίστε, επομένως, να δημιουργήσετε ένα ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον ύπνου για τα παιδιά σας, ώστε να εξασφαλίζονται περίπου 9-11 ώρες βραδινού ύπνου ημερησίως, και φυσικά μην ξεχνάτε τα οφέλη της μεσημεριανής σιέστας.



Μυήστε τα παιδιά σωστά στο «ευ ζην»! Ο τρόπος με τον οποίο θα προσπαθήσετε να βελτιώσετε τις συνήθειες των παιδιών σας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας. Σε γενικές γραμμές, είναι χρήσιμο να δείχνετε το ενδιαφέρον σας με έναν οριοθετημένο τρόπο, χωρίς να εφαρμόζετε αυστηρούς περιορισμούς ή πίεση. Προσπαθήστε, λοιπόν, να σέβεστε τις προτιμήσεις των παιδιών σας, να τους θέτετε λογικά όρια και να τους δίνετε το καλό παράδειγμα, υιοθετώντας και οι ίδιοι έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να δημιουργήσετε το βέλτιστο περιβάλλον για την ανάπτυξη της αυτονομίας των παιδιών και της ικανότητάς τους να κάνουν σωστές επιλογές.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία στην παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση των συνηθειών του τρόπου ζωής των παιδιών, μπορείτε να πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα του ΕΥΖΗΝ.
Καλή χρονιά, με ΕΥΖΗΝ!
 eyzin.minedu.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: