Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με φόντο τις διαρροές στο wikileaks

Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη από χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά και να γεφυρωθούν οι οποίες διαστάσεις απόψεων κρατούσαν μακρά τις δύο πλευρές.
Αρχικά, η χθεσινή ημέρα μπορούμε να πούμε πως ήταν αναγνωριστική, καθώς η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε σχετικά καλό κλίμα και αυστηρών μέτρων ασφαλείας στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Wikileaks
Σαν βόμβα έσκασε στο εγχώριο αλλά και πολιτικό σκηνικό η συνομιλία που έθεσε στο φως της δημοσιότητας ο ιστότοπος Wikileaks στην οποία ο Διευθυντής του Δ.Ν.Τ Τόμσεν φέρεται να συζητά με τη «σκληρή» του ταμείου κ. Βελκουλέσκου σχετικά τόσο με την πορεία των διαπραγματεύσεων όσο και με την πρόθεση(;) που Ταμείου να καθυστερήσει όσον το δυνατόν η διαπραγμάτευση, προκειμένου να οδηγηθεί η ελληνική πλευρά και κατ” επέκταση η χώρα σε αντίστοιχο πιστωτικό γεγονός, όπως εκείνο του καλοκαιριού.

Προφανώς, οι συνομιλίες αυτές αποτελούν ένα κρίσιμο και μείζων πολιτικό ζήτημα το οποίο αγγίζει τα όρια σκανδάλου και φυσικά χρίζει τόσο ερμηνείας όσο και επεξήγησης και από τα δυο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις θα επηρεαστούν τόσο από τον επεξηγηματικό χαρακτήρα από μεριάς του Ταμείου όσο και από την διάθεση συνεννόησης από την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, όπως αφήνει να διαρρεύσει η ελληνική πλευρά, προσανατολίζεται, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να ξεκινήσει η δύσκολη συζήτηση για το χρέος της χώρας.

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τις διαρροές

Τα πρώτα συναισθήματα, ήταν αμηχανία αλλά και εκνευρισμός στο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας πως «δεν θα επιτρέψει στον Πολ Τόμσεν να διαλύσει τη χώρα» και τόνισε την αρνητική χροιά των απειλών για τη δημιουργία πιστωτικού γεγονότος ανάλογου του καλοκαιριού.

Ο Αμερικανικός παράγοντας

Όσοι γνωρίζουν έστω τα ελάχιστα της διεθνής πολιτικής και οικονομικής Βίβλου μπορούν να κατανοήσουν την στενότατη σχέση του ΔΝΤ με την Αμερική. Αυτό εύλογα κάποιος μπορεί να το συμπεράνει τόσο από το ποσοστό συμμετοχής σε κεφαλαιακές ανάγκες από μεριάς Ατλαντικού όσες και από τον πυροσβεστικό ρόλο του ταμείου στις εκάστοτε κρίσεις που δημιουργούνται ανά καιρούς. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επαφές του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν θα σημάνουν πολλά για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η πίεση του Ταμείου στην Γερμανία και το δίλημμα της Μέρκελ

Επιπροσθέτως, απορία αλλά και έντονη ενόχληση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στο Βερολίνο μετά τη διαρροή της συνομιλίας ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου. Το συμπέρασμα είναι πως όσο και αν η Γερμανία δεν το θέλει, η Ελλάδα θα αποφύγει τη συζήτηση αλλά και τη σύγκρουση ενδεχομένως με το ταμείο σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Βερολίνο αναμένεται να γίνει πιο διαλλακτικό έναντι της Ελλάδας με την αιτιολογία πως εν όψει του Προσφυγικού υπάρχει μια πιθανότητα χαλάρωσης της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Όμως δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός πως η επίσημη θέση της Καγκελαρίας είναι το ΔΝΤ να είναι μέρος της τρόικας και ταυτόχρονα να μην υπάρξει κλασικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, η καγκελάριος μέσα στην δίνη των εξελίξεων αναμένεται να βρεθεί ενώπιον ενός σοβαρότατου διλήμματος:
1)είτε θα συνεχίσει χωρίς το Ταμείο, οπότε και θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο γερμανικό Κοινοβούλιο, 2)είτε θα συναινέσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Συμπερασματικά, νομίζω πως παρόλο που και οι δυο πλευρές έχουν κατανοήσει σε αρκετά σημαντικό βαθμό την κρισιμότητα της κατάστασης που βρισκόμαστε και πως μελλοντικοί πολιτικοί τακτικισμοί και θεατρινισμοί δεν θα πρέπει να αποτελούν τις πρώτες τους επιλογές, εντούτοις δεν δείχνουν έτοιμοι να προβούν σε πολιτικές λύσεις που δεν θα βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τεχνοκρατικές διαδικασίες και που στον κόσμο των real politics απαιτούν τα λεγόμενα “balls”.
rizopoulospost.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: