Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ακριβό μου ρωσικό αέριο!

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση από τη ρωσική εταιρία Gazprom των στοιχείων που αφορούν τις εξαγωγές της στην Ευρώπη, τον Αύγουστο, ανέδειξε ένα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, ζήτημα. 
Οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι κατά πολύ υψηλότερες, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazprom, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η μέση τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 375 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, ήταν 400 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα. Η Gazprom προβλέπει μάλιστα, ότι η μέση τιμή πώλησης στην Ευρώπη θα μειωθεί τους επόμενους μήνες στα 370 – 380 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις στην ενεργειακή αγορά για τις τιμές που η ρωσική εταιρία πουλάει στην Ελλάδα.
Έτσι γίνεται λόγος για τιμή που το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνούσε τα 500 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα και στο τρίτο τρίμηνο ο μέσος όρος να διαμορφώνεται στα 499,6 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Πιο θετικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι τιμές στις οποίες αγοράζει η ΔΕΠΑ είναι μόνο 19% ακριβότερες ενώ υπάρχει και οψιόν για μειώσεις στο τέλος του χρόνου, λόγω ειδικών ρυθμίσεων στο συμβόλαιο, άρα η απόκλιση ποσοστιαία θα είναι ακόμα μικρότερη.
Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα σοβαρής διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της ανανέωσης του διακρατικού συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που λήγει το 2016.
Έως τώρα οι Ρώσοι αρνούνται να συζητήσουν επί της ουσίας.
Όμως, η ελληνική βιομηχανία στενάζει υπό το βάρος των υψηλών τιμών των ενεργειακών προϊόντων και ειδικά του φυσικού αερίου, που σύμφωνα με τους μεγάλους ενεργειακούς καταναλωτές, είναι υψηλότερες κατά τουλάχιστον 35-40% έναντι αυτών που πληρώνουν οι ανταγωνιστές τους στη Βόρεια Ευρώπη.
Το «πήγαινε – έλα» στο Μαξίμου του ισχυρού άντρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, όσο και αν οι επιτελείς του πρωθυπουργού ήθελαν να το παρουσιάσουν ως ένδειξη των στενών σχέσεων των δυο πλευρών, κατέληξε στο γνωστό φιάσκο.
Αν στο Μαξίμου θέλουν να εξασφαλίσουν συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής θα πρέπει να αποφύγουν με κάθε τρόπο να οδηγηθεί σε αντίστοιχο φιάσκο η ανανέωση του Ελληνο-Ρωσικού συμβολαίου προμήθειας αερίου.
Και οι επιστολές σε… «αυστηρό ύφος» προς τον Πούτιν, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: