Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

BE THE VOTE: Ναι στην Ευρώπη… αλλά με πολλούς αστερίσκους!

Τρία εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών, ολοκληρώνουμε τη διαδικτυακή ψηφοφορία “Be the Vote” που διήρκησε ένα μήνα, από τις 23.4 μέχρι και σήμερα.
Έλαβαν μέρος 1715 άτομα κι αυτό ομολογουμένως είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, αφού η συμμετοχή απαιτούσε να αφιερώσει κανείς ικανό χρόνο για να διαβάσει και να απαντήσει στις 12 ερωτήσεις που θεωρήσαμε ως τις πλέον κρίσιμες για το μέλλον του ενωσιακού εγχειρήματος.
Καθώς μάλιστα από όλες τις πλευρές του πολιτικού συστήματος καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια για να πάμε σε «μουγγές» ευρωεκλογές, δηλαδή να μη συζητηθεί επί της ουσίας το που βρίσκεται και προς τα πού κατευθύνεται η Ευρώπη, θεωρούμε πως στο μέτρο των δυνατοτήτων μιας ιστοσελίδας γνώμης κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε κι ευχαριστούμε όλους τους φίλους αναγνώστες που έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο «Be the Vote”.

Ξεκαθαρίζουμε πως δεν επρόκειτο περί δημοσκόπησης.
Θελήσαμε απλά να δώσουμε τροφή για σκέψη, να δώσουμε ένα πεδίο έκφρασης της γνώμης των πολιτών για μείζονα ευρωπαϊκά διακυβεύματα και να καταγράψουμε τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κοινωνικό σώμα, σε μια συγκυρία που από τη μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη επικρατεί απογοήτευση και προβληματισμός για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.
Τα βασικά συμπεράσματα του «Be the Vote» δεν αποκλίνουν από τη γενική αίσθηση πως έχουμε να κάνουμε με μια γερασμένη και κουρασμένη Ευρώπη που έχει ανάγκη από ένα θεσμικό «λίφτινγκ» μεγάλης κλίμακας.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 51% των συμμετεχόντων ζητεί μια «Νέα Ρώμη», μια νέα Συνθήκη δηλαδή που θα αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας πορείας προς το μέλλον.
Άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα αφορά στην ανάγκη του σεβασμού των εθνικών ιδιαιτεροτήτων, ειδικά στις περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με σύγκρουση μεταξύ κοινοτικού και εθνικού δικαίου.
Το 49% των συμμετεχόντων τάσσεται υπέρ του να παρέχει το κοινοτικό δίκαιο μόνον κάποιες κατευθυντήριες γραμμές κι από εκεί και πέρα να διαφυλάσσεται η ισχύς του εθνικού δικαίου.
Οι συμμετέχοντες επιθυμούν επίσης ένα ευρωκοινοβούλιο με αυξημένες αρμοδιότητες και πρωταγωνιστικό ρόλο (47%) και άμεση εκλογή από τους πολίτες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (40%).
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε όλα τα ερωτήματα η άποψη περί διάλυσης της Ε.Ε συγκεντρώνει προτιμήσεις που κινούνται από 11% – 26%.
Αυτή η στάση δείχνει πως για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων, το στοίχημα της Ευρώπης παραμένει ανοιχτό και αναμένουν πρωτοβουλίες που θα οδηγούν σε μια Ευρώπη πραγματικής δημοκρατίας και αλληλεγγύης κόντρα στην Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας που ζούμε σήμερα.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: