Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Δείτε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ την οδηγία του ΕΣΡ στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς περί κάλυψης των ευρωεκλογών

Διευκρινίσεις προς τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής και τον τρόπο ελέγχου τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των εκλογών της 25ης Μαΐου 2014 για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρέχει, με την Οδηγία της 6ης Μαΐου, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η Οδηγία έχει ως σκοπό την εφαρμογή των κανονιστικών ρυθμίσεων που ισχύουν κατά την περίοδο από Παρασκευή 25η Απριλίου έως και την Κυριακή 25 Μαΐου 2014, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την Οδηγία, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί κατά τη μετάδοση των πάσης φύσεως ενημερωτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της αναλογικής ισότητας κατά την παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων.
Εφιστάται η προσοχή στην τήρηση της διάταξης περί κατανομής του χρόνου διαφημίσεων σύμφωνα με την ποσόστωση που προσδιορίζεται για κάθε κόμμα στην παράγραφο 6 της ΚΥΑ 8059/2014, καθώς και της διάταξης για τη διάθεση του ενός τρίτου (1/3) του χρόνου των δελτίων ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων και των συνασπισμών των κομμάτων (παράγρ. 9 ΚΥΑ 8059/2014).
Υπενθυμίζεται ότι, από την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014 τα μεσάνυκτα έως την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 στις 19:00, δεν επιτρέπεται η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων και συγκεντρώσεων ή άλλων πολιτικών εκδηλώσεων των πολιτικών κομμάτων, καθώς και η μετάδοση εκπομπών προεκλογικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα, με εξαίρεση τις δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.
Κατά τη μετάδοση των πολιτικών διαφημίσεων πρέπει να τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας της κειμένης νομοθεσίας.
Οι διαφημίσεις πρέπει να περιέχουν σαφή μνεία του κόμματος, το οποίο τις παρήγαγε και να μην προβάλλουν μηνύματα που έχουν ως αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητας συγκεκριμένων προσώπων ή του κύρους και της αξιοπρέπειας συγκεκριμένου κόμματος.
Δεν επιτρέπεται η άρνηση μετάδοσης πολιτικής διαφήμισης, παρά μόνον αν διαπιστωθεί παραβίαση της κειμένης νομοθεσίας ή των αρχών αυτής της Οδηγίας.
Οι πολιτικές διαφημίσεις διαχωρίζονται σαφώς από το υπόλοιπο πρόγραμμα και τις λοιπές διαφημίσεις. Της μετάδοσής τους προηγείται, για μεν τους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάρτα με περιεχόμενο «ακολουθεί πολιτική διαφήμιση» για δε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ηχητικό μήνυμα με το ίδιο περιεχόμενο.
Οι αναγγελίες αυτές δεν επαναλαμβάνονται, εφόσον μεταδίδονται περισσότερα από ένα μηνύματα σε συνέχεια.
Κατά τη διάρκεια εφαρμογής της παρούσας Οδηγίας διακόπτεται η μετάδοση εκπομπών, την ευθύνη παραγωγής ή την παρουσίαση των οποίων έχει πρόσωπο που συμμετέχει ως υποψήφιος στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Μαΐου 2014.
Περιορισμός εμφανίσεων υποψηφίων προσώπων
Οι εμφανίσεις των υποψηφίων σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, φορέων παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επιτρέπονται, ως εξής:
α. Σε κάθε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνισή τους δύο (2) φορές.
β. Σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό τοπικής εμβέλειας ή σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνισή τους μέχρι τρεις (3) φορές.
Ως εμφανίσεις, κατά την έννοια της παρούσας παραγράφου, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των ανωτέρω υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που εντάσσονται στα δελτία ειδήσεων, και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματός τους της προεκλογικής τους δραστηριότητας.
Για την κάλυψη της προεκλογικής δραστηριότητας υποψηφίου και τη θεώρησή της ως εμφάνιση του υποψηφίου από συγκεκριμένο ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό θα πρέπει να διατυπωθεί ρητώς σχετικό αίτημα από τον υποψήφιο.
Δεν θεωρούνται ως εμφανίσεις κατά την έννοια του άρθρου αυτού και οι εξής περιπτώσεις:
- Οποιαδήποτε εμφάνιση υποψηφίου που γίνεται με την τρέχουσα επαγγελματική του ιδιότητα και δεν σχετίζεται με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
- Η στιγμιαία αναφορά ή απεικόνιση του υποψηφίου εφόσον δεν μεταδίδεται συνέντευξή του ή δήλωσή του ή ομιλία του.
- Απαγορεύεται στους υποψηφίους να παρουσιάζουν αμέσως ή εμμέσως κάθε είδους εκπομπές οι οποίες μεταδίδονται από δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Για τον χαρακτηρισμό προσώπου ως υποψηφίου εξετάζεται η με κάθε τρόπο δημόσια αναγγελία της υποψηφιότητάς του και δεν απαιτείται η επίσημη αναγγελία του, κατά τους όρους του νόμου.
- Τυχόν επανάληψη εκπομπής όπου έλαβε χώρα εμφάνιση υποψηφίου θεωρείται ως δεύτερη εμφάνιση του ίδιου υποψηφίου, ανεξαρτήτως της ώρας μετάδοσης της επαναληπτικής εκπομπής.
Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή οι αρχηγοί κομμάτων.
Διατάξεις για τις δημοσκοπήσεις
Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, κατά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης, πρέπει να αναφέρουν τα εξής στοιχεία:
- Την επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση.
- Την επωνυμία ή το όνομα του εντολέα της δημοσκόπησης.
- Το μέγεθος του δείγματος και τη γεωγραφική του κάλυψη.
- Το χρονικό διάστημα και το έτος συλλογής των στοιχείων.
- Το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.
- Τις ελάχιστες βάσεις του δείγματος σε σχέση με τον αριθμό των ερωτώμενων.
- Δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 Ν. 3603/2007 δεν δημοσιοποιούνται.
Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014 τα μεσάνυκτα έως την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 στις 19:00, δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση αποτελέσματος δημοσκόπησης για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων ή/και ερευνών γνώμης, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονομικά και ζητήματα, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργούνται.
ΠΗΓΗ. rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: