Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Με τη συμβολή του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου
Φορείς υλοποίησης η Ε.Π.Μ. και η Π.Ε.Ε. ΟΤΕ
Και οι θεοί του Ολύμπου γοητευμένοι από την εκφραστικότητα των χορωδιακών και μουσικών ακουσμάτων αλλά και από τον αφηγηματικό λόγο, συμμετείχαν νοερά στο μουσικό-ιστορικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης για το ρόλο της Φιλικής Εταιρείας. Αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στις παρυφές του Ολύμπου στον κόμβο του Λιτοχώρου Πιερίας.
Ο οικοδεσπότης, το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (Δ.Ι.Μ.Α.) που επιμελήθηκε το όλο τελετουργικό μέρος, εντυπωσίασε για την αρτιότητα της οργάνωσης και την επιβλητικότητα του χώρου, καταξιώνοντας την πνευματική και κοινωνική του αποστολή ως η έδρα του Παγκόσμιου Ελληνισμού αλλά και δικαιώνοντας την φιλοσοφία που διέπει το Ίδρυμα ως ο φορέας υποστήριξης και προβολής κάθε αξιόλογης πολιτισμικής πρωτοβουλίας που υλοποιείται από θεσμούς της Πιερίας και όχι μόνο.


Μέσω δορυφορικής εικόνας και ήχου έδωσε την ευκαιρία στον απανταχού Ελληνισμό να απολαύσει απευθείας την εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την ίδρυση και συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Το αφιέρωμα επιμελήθηκε η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο του 39ου συνεδρίου της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Εργαζομένων ΟΤΕ που πραγματοποιήθηκε στην Πιερία από 7 έως 10 Μαΐου 2014.
Συμμετείχαν οι χορωδίες Ε.Π.Μ., Δημοτική Λιτοχώρου « Ιωάννης Σακελλαρίδης» , «fons musicalis» Αιγινίου και «Ολύμπιες φωνές» Πόρων-Πλαταμώνα, 19μελής ορχήστρα και οι σολίστ Μαρία Δραγασιά, Γεώργιος Ανδρικόπουλος, Ηλίας Παπάζογλου και Γεώργιος Χασαμπένης.
Στην παρουσίαση της εκδήλωσης και στην αφήγηση ήταν ο Περικλής Χατζηγιάννης, στις απαγγελίες ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος, στη διαμόρφωση και συγγραφή των κειμένων ο ιστορικός και εθνολόγος Θεόδωρος Ζαπουνίδης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν από μέρους του ΟΤΕ ο Δημήτριος Παπαργυρίου πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Πιερίας, τονίζοντας:: «Σας καλωσορίζω στη γη των Ολύμπιων Θεών και των Πιερίδων Μουσών. Η Πιερία αποτελεί το επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου μας με κατευθυντήρια αναφορά το «κάθε τόπος, μια ιστορία».
Ευχαριστούμε το Αλεξάνδρειο και την Ε.Π.Μ. για την υποστήριξη και φιλοξενία».
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Χριστίνας Νικολέττου και του Διευθυντή τεχνικής περιφέρειας Βόρειας Ελλάδας Φωτίου Γκοτζαμπουγιούκη.
Σε δορυφορική σύνδεση χαιρέτισαν επίσης από τη Βοστώνη η πρόεδρος της ανώτατης αρχής Δ.Ι.Μ.Α. και συντονίστρια Παμμακεδονικών ενώσεων υφηλίου Νίνα Γκατζούλη, από τη Νότια Αφρική ο πρόεδρος των Μακεδονικών τμημάτων Αφρικής Αμύντας Παπαθανασίου και από τη Νέα Υόρκη ο πρώην πρόεδρος της ανώτατης αρχής Δ.Ι.Μ.Α. και πρώην ύπατος πρόεδρος Παμμακεδονικής ένωσης Η.Π.Α. Φώτιος Γερασόπουλος.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το όλο εγχείρημα το παρακολούθησαν απευθείας με τη βοήθεια της τεχνολογίας Έλληνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Προσφωνώντας το αξιόλογο αφιέρωμα ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Διονύσης Πασχάλης, επισήμανε:
«Εκλεκτοί εκπρόσωποι πάσης αρχής και εξουσίας. Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι. Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο και θα ήθελα να τονίσω, ότι:
Η ποιότητα αυτού του αφιερώματος, δεν τιμά μόνο τα ιστορικά δρώμενα το έθνους μας, αλλά και την Πιερία, καθώς αναδεικνύει ότι υπάρχουν άνθρωποι που προάγουν την τέχνη με σεβασμό στον πολιτισμό μας. Επιβάλλεται να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες, γιατί μέσα από τις μνήμες του ένδοξου παρελθόντος, θα μπορέσει να υπάρξει κοινωνία με προοπτική και μέλλον.
Σας ευχαριστώ».
Η βραδιά έκλεισε με τις συγχαρητήριες και πατρικές ευχές του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.
Τίμησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γεώργιος Παπαθανασίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας και Οικονομικός Διευθυντής του Αλεξανδρείου Αθανάσιος Μαντζούκας, ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο Έφορος χορωδίας Αντώνιος Μπίντας κ.ά.

ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ
ΠΛ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1
601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Τηλ.: 6977 289170

Δεν υπάρχουν σχόλια: