Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Τα νέα μέτρα… πάλιωσαν

Ενώ η «ναυμαχία» για τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2014 συνεχίζεται απειλώντας να πνίξει την κυβέρνηση, ολόκληρος κατάλογος από μέτρα που θα εφαρμοστούν από 1/1/2014, που είναι δηλαδή «νέα», είναι εκτός συζήτησης γιατί… έχουν ήδη ψηφιστεί!
Επιπλέον, άλλα μέτρα έχουν προδιαγραφεί από το δεύτερο μνημόνιο και θεωρείται βέβαιο ότι θα εφαρμοστούν μέσα στο 2014 με βάση τον «αυτόματο πιλότο» των «ανειλημμένων υποχρεώσεων».
Σύμφωνα βέβαια με τους κανόνες της κυβερνητικής «μνημονιακής γραμματικής» δεν θεωρείται «νέο μέτρο» για το 2014 ό,τι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2014, αλλά μόνο ό,τι θα ψηφιστεί από δω και πέρα…

Δεν θεωρείται επίσης «νέο μέτρο» ό,τι δεν χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή αλλά θα υλοποιηθεί με υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις των διοικήσεων των ΔΕΚΟ…
Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας και για να γνωρίζουμε… τι μας περιμένει, ιδού τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν το 2014.
Ακολουθούν, σε ξεχωριστή στήλη, τα μέτρα που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν σε εφαρμογή προβλέψεων του δεύτερου μνημονίου.
Εννοείται ότι σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τα νέα μέτρα που θα ενταχτούν στον προϋπολογισμό και θα ψηφιστούν ύστερα από το παζάρι με την τρόικα…
Μέτρα που έχουν ψηφιστεί:
- Τίθεται σε ισχύ νέα κλίμακα για μισθωτούς – συνταξιούχους, η οποία έχει συντελεστή 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% για 25.001- 42.000 ευρώ και 42% για μεγαλύτερα.

- Ενεργοποιείται η νέα κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε., αστικές, κερδοσκοπικές, συμμετοχικές, κοινοπραξίες και κοινωνίες αστικού δικαίου), που προβλέπει συντελεστή 26% για έσοδα μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα.

- Καταργείται το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ και καθιερώνεται σύστημα έκπτωσης του φόρου για εισοδήματα

- Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα.

- Βιβλία Εσόδων – εξόδων θα πρέπει να τηρούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενώ εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α.

-Επιβάλλεται συντελεστής 13% σε εισοδήματα από γεωργική επιχείρηση.

-Φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% τα εισοδήματα από ενοίκια και μέχρι 12.000 ευρώ και πέραν του ποσού αυτού με 33%.

-Το ακαθάριστο ποσό από ενοίκια συνεχίζει να υπόκειται σε συμπληρωματικό φόρο 1,5%, ενώ παραμένει και η φορολόγηση με 3% για κτίσματα επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.

-Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων.

-Καταργούνται τα αφορολόγητα ποσά των παιδιών και θεσπίζεται ενιαίο μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο. Από το τρίτο παιδί και πάνω χορηγείται ετήσιο επίδομα 500 ευρώ για κάθε παιδί. Επιβάλλεται εισοδηματικό όριο 45.000 ευρώ.

- Στα 650 ευρώ διαμορφώνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Στα 800 ευρώ ανέρχεται το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος για επιχειρήσεις που εδρεύουν σε πόλη μέχρι 200.000 κατοίκους και σε 1.000 ευρώ από 500 ευρώ για πόλεις με μεγαλύτερο πληθυσμό.

- Αυξάνεται ο συντελεστής παρακρατούμενου φόρου για αμοιβές μελών Διοικητικού Συμβουλίου A.E. από 35% σε 40%.

Μέτρα που αναμένονται:

-Αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ.

-Νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

-Διατήρηση έως το 2016 της έκτακτης εισφοράς.

-Κατάργηση ευνοϊκών καθεστώτων ΦΠΑ (π.χ. νησιά Αιγαίου).

-Κατάργηση του συνόλου (δηλαδή και των ελάχιστων εναπομενουσών) φοροαπαλλαγών.

-Φόρος 1 τοις χιλίοις στα έσοδα των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ.

-Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: