Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τι κοινό έχουν τα τζάκια και οι… καταθέσεις;

Το ανώτατο στάδιο του κυβερνητικού πανικού είναι οι… κατασχέσεις, γράφαμε πριν λίγες μέρες.
Και, πριν αλέκτορα φωνήσαι, δυο νέες κυβερνητικές «εμπνεύσεις» όχι μόνο το επιβεβαιώνουν απόλυτα, αλλά μας αναγκάζουν να μιλήσουμε πλέον για παραλογισμό.
Σε διάστημα δύο ημερών, η κυβέρνηση αφενός δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να απαγορεύσει υπό όρους τη χρήση ξυλόσομπας και τζακιών και αφετέρου ανακοίνωσε το «ηλεκτρονικό κατασχετήριο-εξπρές».
Όσον αφορά το πρώτο, τζάκια και ξυλόσομπες θα απαγορεύεται να λειτουργούν σε μέρες αιχμής, που υπάρχει απειλή αιθαλομίχλης.

Δηλαδή θα απαγορεύεται να λειτουργούν όταν οι… ξεπαγιασμένοι θα τα έχουν κατεξοχήν ανάγκη, αφού η ένταση και έκταση της χρήσης τους θα είναι ευθέως ανάλογη με το ξεπάγιασμα…
Η κυβέρνηση που έβαζε «κόκκινες γραμμές» και διατεινόταν ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όχι μόνο δεν κατάφερε να πιέσει την τρόικα για την κατάργηση της αύξησης στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να μειωθεί η τιμή του, αλλά τώρα ποινικοποιεί τα αναπόφευκτα αποτελέσματα της πολιτικής της, τη μαζική χρήση της ξυλόσομπας και του τζακιού.
Προϊόν πανικού με το οποίο προσπαθεί να «μπαλώσει» μια ανάλογης τάξεως αποτυχία είναι και το «ηλεκτρονικό κατασχετήριο εξπρές», που ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Η ΓΓΠΣ ετοιμάζει ειδική εφαρμογή με την οποία θα «φορτώνονται» από τις εφορείες τα αιτήματα όλων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα για δέσμευση των καταθέσεων των οφειλετών προς τις τράπεζες. Κατάσχεση «με το πάτημα ενός κουμπιού»…
Αν το ζήτημα ήταν απλώς η ανεπάρκεια της τεχνολογικής υποδομής του Δημοσίου, θα μπορούσαμε να χαιρετίσουμε αυτή την πρόοδο.
Όμως το ζήτημα είναι εντελώς διαφορετικό: η ύφεση, η μείωση των εισοδημάτων και η ανελέητη φοροκαταιγίδα έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέρα από τα όρια των αντοχών τους.
Δεν έχουν γι’ αυτό δεν πληρώνουν!
Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι 343.000 φορολογούμενοι κήρυξαν τη δική τους στάση πληρωμών το Σεπτέμβριο, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Ο παραλογισμός εν προκειμένω δεν είναι μόνο να πιστεύει ότι αν εκσυγχρονίσεις τα τεχνικά μέσα κατάσχεσης θα λύσεις το πρόβλημα της υπέρβασης των ορίων αντοχής των φορολογουμένων, αλλά και ότι δεν αντιλαμβάνονται το θανάσιμο κίνδυνο που έχει κάτι τέτοιο για ένα κύμα φυγής καταθέσεων που θα γονατίσει τις τράπεζες.
Γιατί, προφανώς, αν μπορούν να «βάλουν χέρι» στον τραπεζικό σου λογαριασμό με το «πάτημα ενός κουμπιού», αν οι καταθέσεις σου κινδυνεύουν από ξαφνικό θάνατο, τότε η μόνη άμυνα είναι το «σεντούκι», δηλαδή η απόσυρση των καταθέσεων…
Όλα αυτά και πολλά άλλα αντίστοιχα, εκτός από παραλογισμό, είναι και μια περίεργη «ομοιοπαθητική της αποτυχίας»:
Ανεβάζεις την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να χτυπήσεις το λαθρεμπόριο και να αυξήσεις τα δημόσια έσοδα, και το αποτέλεσμα είναι ότι μειώνεται η κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα και απειλείται η πρωτεύουσα από νέφος αιθαλομίχλης τις παγωμένες μέρες του χειμώνα.
Ύστερα, ποινικοποιείς τη χρήση του τζακιού και της ξυλόσομπας, και ενώ είναι φανερό ότι έτσι δεν θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, διακινδυνεύεις το θάνατο πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες από το κρύο…
Από την άλλη, συντρίβονται τα εισοδήματα, οπότε για να παραμείνουν τα δημόσια έσοδα ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα, βάζεις συνεχώς περισσότερους φόρους.
Και όταν μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεπερνιούνται τα όρια αντοχής των φορολογουμένων, βάζεις χέρι στις καταθέσεις, απειλώντας τις… τράπεζες.
Αν ο παραλογισμός δεν τελειώσει σύντομα, θα ξυπνήσουμε μια μέρα μέσα σε έναν εφιάλτη…
ΠΗΓΗ. rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: