Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ένας χρόνος Rizopoulos Post:Σε ευχαριστούμε Ελλάδα!

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Το Rizopoulos Post συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής!
Ήταν 26 Νοεμβρίου του 2012 όταν το Rizopoulos Post, με πολλή έμπνευση, συλλογική προσπάθεια, δημιουργικότητα, κόπο και επένδυση, «ανέβηκε» στο διαδίκτυο, ως μετεξέλιξη του προσωπικού blog που διατηρούσε μέχρι τότε ο Σπύρος Ριζόπουλος.
Μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε τρία σπουδαία πράγματα.

Πρώτον, διαψεύσαμε όλους τους «άσπονδους φίλους» που μπορεί να μας χτυπούσαν φιλικά τον ώμο αλλά μόλις έστριβαν τη γωνία στοιχημάτιζαν πως « το site δεν έχει πάνω από τρεις μήνες ζωή».
Δυστυχώς, ο φθόνος είναι μια βαθιά ριζωμένη παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας και είναι εχθρός κάθε δημιουργικής προσπάθειας που ανοίγει καινούργιους δρόμους με αντισυμβατικό και ελεύθερο πνεύμα.
Αν δεν απαλλαγούμε από το φθόνο της επιτυχίας του καινοτόμου και του διαφορετικού, η ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσουν ποτέ να αξιοποιήσουν τις αληθινές δυνατότητές τους.
Κατά μία έννοια, ο φθόνος στερεί από την Ελλάδα την αφθονία που θα μπορούσε να έχει εξασφαλισμένη, εάν ως οργανωμένη και συντεταγμένη πολιτεία ενθάρρυνε τη δημιουργικότητα και την ευφυΐα των Ελλήνων.
Δεύτερον, καταφέραμε να εκπλήξουμε τους εαυτούς μας.
Η αλήθεια είναι πως ούτε κι εμείς οι ίδιοι περιμέναμε την αποδοχή και την επιβράβευση της προσπάθειάς μας τόσο γρήγορα και με τόσο υψηλές επιδόσεις στην επισκεψιμότητα και στην άσκηση επιρροής, όπως μετρώνται πλέον με συγκεκριμένα ανεξάρτητα, αντικειμενικά και επιστημονικά λογισμικά, τα οποία δεν επιδέχονται τις λαθροχειρίες που γίνονταν κάποτε στις κυκλοφορίες των εφημερίδων.
Και λέμε «κάποτε» διότι υποθέτουμε πως ουδείς πλέον ασχολείται στα σοβαρά με τις κυκλοφορίες των εφημερίδων, πλην των ιδίων των εκδοτών.
Αποδείχθηκε άλλη μια φορά πως η κοινή γνώμη δεν καταπίνει αμάσητο ό,τι επιδιώκουν να της σερβίρουν.
Έχει αρχίσει και «φτύνει».
Έχει αρχίσει να επιλέγει ελεύθερα και έξω από τις συμβατικές επιλογές πληροφόρησης και ενημέρωσης που ως τώρα είχαν ένα απόλυτο μονοπώλιο εξουσίας.
Και ως γνωστόν, η απόλυτη εξουσία, διαφθείρει απόλυτα.
Το διαδίκτυο, τα blogs, τα opinion sites, όπως το δικό μας, οι σελίδες των social media διαμορφώνουν για πρώτη φορά ένα μεγάλο και εναλλακτικό κύμα πληροφόρησης και ενημέρωσης που είναι πρακτικά αδύνατον να χειραγωγηθεί και είναι μαθηματικά βέβαιο πως αργά ή γρήγορα θα σαρώσει σαν τσουνάμι όλες τις «παράγκες» των συμβατικών media.
Τρίτον, νιώθουμε περήφανοι γιατί σε αυτό τον ένα χρόνο είχαμε κάθε μέρα και σε όλo το περιεχόμενο του Rizopoulos Post, το θάρρος της γνώμης μας.
Από το καθημερινό editorial του Σπύρου Ριζόπουλου μέχρι τα σενάρια των Άπαικτων 2, εσχάτως και του CITY ZEN στο ολοκαίνουργιο post4life κι από το καθημερινό Grxit της Ανθής Καρασσάβα μέχρι την εβδομαδιαία Αρένα του Ζαχαρία Λουδάρου.
Νιώθουμε επίσης περήφανοι γιατί κάθε τεκμηριωμένη γνώμη που στάλθηκε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο από κάθε φίλο, από κάθε αναγνώστη, ακόμη και από εχθρικά διακείμενους προς το site αναγνώστες, είδε το φως της δημοσιότητας, χωρίς την παραμικρή αλλαγή ή λογοκρισία.
Όπως το ίδιο ελεύθερος υπήρξε και ο σχολιασμός όλου του περιεχομένου, με εξαίρεση σχόλια που περιείχαν υβριστικό περιεχόμενο ή υποκινούσαν σε πράξεις εκτός του ορίου της δημοκρατικής νομιμότητας.
Νιώθουμε τέλος περήφανοι γιατί η αρχική ομάδα που ξεκίνησε το Rizopoulos Post δεν είναι πλέον η ίδια.
Έχουμε γίνει πολύ περισσότεροι, κάναμε καινούργιους φίλους, κάναμε καινούργιους συνεργάτες, κάναμε πολλές κι ενδιαφέρουσες συζητήσεις, αναπτύξαμε προβληματισμούς που σπάνια ακούγονται στον συμβατικό δημόσιο λόγο.
Μοιραζόμαστε με όλους του σκεπτόμενους Έλληνες την αγωνία του «πού πάμε;», την απορία του «που το πάνε;» και την πίστη στην αλήθεια του Εθνικού μας Ύμνου, που ας μην το ξεχνάμε ποτέ, είναι ένας Ύμνος στην Ελευθερία!
Και μάλιστα όχι μια τυχαία ελευθερία.
Αλλά όπως την αφουγκράστηκε ο κορυφαίος Σολωμός: «Από τα κόκκαλα βγαλμένη/ των Ελλήνων τα ιερά….».
Διότι όπως εξήγησε και ο έτερος σπουδαίος ποιητής μας, ο Ανδρέας Κάλβος: «Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία».

ΥΓ1: Από τη «Φιλική Εταιρεία» και μετά, την ιστορία του νεοελληνικού έθνους τη γράφουν οι …παρέες. Ετοιμαστείτε για μεγάλες εκπλήξεις!

ΥΓ2: Μέσα στο Δεκέμβρη – και πρώτα ο Θεός – στα καινούργια μας γραφεία, θα κάνουμε και μια μεγάλη γιορτή για αυτό τον ένα χρόνο επιτυχίας.
Μείνετε συντονισμένοι για τις λεπτομέρειες που θα σας πούμε πολύ σύντομα.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: