Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στην οικονομία

Με απειλές για ένα ζοφερό 2014 μας εγκαταλείπει το 2013.
Ουρές στις εφορίες και τις τράπεζες για να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας και οι 3 ΦΑΠ και ο φόρος πολυτελείας, ενώ δεκάδες δισεκατομμύρια θα πρέπει να ετοιμάζονται για τη νέα χρονιά με τους νέους φόρους, τα νέα τεκμήρια και τις νέες φορολογικές διατάξεις.
Κι όλα αυτά για να εξυπηρετηθεί το σενάριο Στουρνάρα, πως δεν θα χρειαστούμε “τρίτο Μνημόνιο” για την Ελλάδα, ενώ προαναγγέλλεται έξοδος στις αγορές το β΄ εξάμηνο του 2014 με πενταετή ομόλογα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Realnews” υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή».
Βέβαια, υπάρχει το μέγα ερώτημα της νέας ανακεφαλαιοποίησης που ζητάει έμμεσα για τις τράπεζες η BlackRock, αλλά εκεί κάτι θα μαγειρέψουμε…
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αλλά το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα “2014-2017”, στο οποίο θα περιγράφονται ενδεικτικά τα μέτρα μέσω των οποίων θα καλυφθεί τυχόν δημοσιονομικό κενό που είναι «κάτω από το 1 δισ. ευρώ σήμερα». Κρατείστε το «σήμερα».
Για το θέμα της μείωσης του χρέους, εκτιμά πως η συζήτηση θα ξεκινήσει προ των ευρωεκλογών, αλλά θα ολοκληρωθεί αργότερα, με την Ελλάδα να επιδιώκει «μια σημαντική μείωση επιτοκίων και μια σημαντική μετατόπιση προς το μέλλον των χρεωλυσίων».
Οι Τροϊκανοί πάντως που θα έλθουν σε καμιά 15αριά μέρες απαιτούν μέτρα 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 200-300 εκατ. οφείλονται στις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με τον προηγούμενο φόρο ακινήτων.
Μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων, πάντως, το κενό μεγάλωσε γιατί προστέθηκαν ελαφρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ.
Επιπλέον οι δανειστές ήταν αντίθετοι με τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% και εφόσον το μέτρο συνεχίζει να υφίσταται η Τρόικα θα ζητήσει ισοδύναμα.
Επίσης, η Τρόικα ζητά μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% σε βάθος τριετίας και η κατάργηση πολλών φόρων και τελών υπερ τρίτων , αλλά και την απελευθέρωση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.
Ακόμη έως τις αρχές του 2014 «χρωστάμε» το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.
Σε ότι αφορά το περιβόητο Μεσοπρόθεσμο 2015-2016, το οποίο θα φέρει μέτρα 16 δισεκ. ευρώ, το προσχέδιο της ελληνικής πλευράς έχει ήδη αποσταλεί στην Τρόικα αλλά η διαπραγμάτευση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: