Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η ΒΡΑΔΥΑ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΕΧΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟ ΓΡΑΙΚΟ

Το διοικητικό συμβούλιο της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης που αποτελεί τον γεννήτορα φορέα του Φεστιβάλ Ολύμπου καθώς και τον φιλόλογο και ιστορικό τέχνης Νικόλαο Γραίκο, προσκάλεσε σε κοινή ειδική συνεδρίαση ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου –ΟΡ.ΦΕ.Ο.- το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιανουαρίου 2015.
Το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. προχώρησε και υλοποίησε την απόφαση αυτή ως ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού στο πολυσήμαντο πολιτιστικό έργο που επιτελεί εδώ και πάνω από έξη δεκαετίες η Εταιρεία Πιερικών Μελετών – Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, της οποίας εκλεκτό μέλος όπως και του ΟΡ.ΦΕ.Ο. αποτελεί ο Νικόλαος Γραίκος με πλούσιο συγγραφικό και πνευματικό έργο.

Επιπρόσθετα ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου με την πρόσκληση αυτή τίμησε και επικρότησε και για ένα επί πλέον λόγο την Εστία και τον κ. Γραίκο. Γιατί και οι δύο όπως είναι γνωστό βραβεύθηκαν πρόσφατα από το σημαντικότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας, την Ακαδημία Αθηνών. Παράλληλα με την ενέργεια αυτή εγκαινιάζει σειρά ανάλογων πρωτοβουλιών για το άνοιγμα του ΟΡ.ΦΕ.Ο. στην κοινωνία, έτσι ώστε το Φεστιβάλ Ολύμπου να γίνει κτήμα όλων μέσα από τη φιλοσοφία της εξωστρέφειας.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ




Προλογίζοντας και υποδεχόμενος τη διοίκηση της Ε.Π.Μ. Κατερίνης και τον κ. Γραίκο ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόριος Παπαχρήστος, επισήμανε: «Είναι μια ιστορική στιγμή η σημερινή συνάντηση και η κοινή συνεδρίαση των δύο Διοικητικών Συμβουλίων της Εστίας Πιερίδων Μουσών και του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, των δύο κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών της Πιερίας και μεταξύ των κυριοτέρων της Ελλάδας.
Ως γνωστό η Ε.Π.Μ Κατερίνης, που φέτος συμπληρώνει 61 χρόνια ζωής και προσφοράς στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών της Πιερίας και της χώρας γενικότερα, είναι η γενέτειρα του ΟΡ.ΦΕ.Ο που και αυτός με τη σειρά του προσμετρά 44 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς με υψηλής ποιότητας δράσεις στο χώρο του πολιτισμού.
Η σημερινή μας συνάντηση έχει μια επιπρόσθετη αξία και σημασία. Πραγματοποιείται υπό το φως ενός πολύ σημαντικού γεγονότος που αποτελεί σταθμό και ξεχωριστή τιμή για την Πιερία.
Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε πριν λίγες μέρες την Ε.Π.Μ Κατερίνης για τη μεγάλη της προσφορά στα γράμματα και τις τέχνες. Συγχρόνως βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στον πολιτισμό και ένας σπουδαίος συμπολίτης μας. Ο εικαστικός και ιστορικός τέχνης Νίκος Γραίκος. Άνθρωπος άρρηκτα συνδεδεμένος με την Εστία και τον ΟΡΦΕΟ.
Το Δ.Σ του ΟΡ.ΦΕ.Ο τιμά σήμερα με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια την Ε.Π.Μ και το Νίκο Γραίκο, με την ευχή να αποτελέσει αυτή η τιμή έναυσμα μιας νέας αρχής και ενωτικής προσπάθειας, δημιουργίας και προσφοράς όλων των δυνάμεων και των φορέων της Πιερίας.»

Στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, τόνισε: «Από μέρους του διοικητικού συμβουλίου και από εμένα προσωπικά, παρακαλώ να δεχθείτε τις ευχαριστίες μας για την ιδιαίτερα τιμητική και συγχρόνως ευγενική αλλά και «ζεστή» πολιτιστική ενέργεια και πρωτοβουλία.
Εύχομαι οι δύο πολιτιστικοί πυλώνες της Πιερίας και όχι μόνο, να συνεχίσουν για πολλά έτη ακόμη την τόσο σημαντική παρουσία τους στον Πιερικό χώρο και να ευτυχήσουν να γευθούν πολύ περισσότερες διακρίσεις, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτισμική ανέλιξη του τόπου. Στη διάθεσή σας το ιστορικό αρχείο που διαθέτουμε από τα πρώτα είκοσι χρόνια όταν διοργάνωνε ως Ε.Π.Μ. το Φεστιβάλ Ολύμπου. Θεωρώ ότι ξεκινούμε μια νέα εποικοδομητική πορεία.»
Ο επίσης τιμηθείς από την Ακαδημία Αθηνών φιλόλογος και ιστορικός τέχνης Νικόλαος Γραίκος, είπε: «Ευχαριστώ θερμά εσάς προσωπικά κύριε πρόεδρε και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. για την επίδοση αυτού του επαίνου τιμής προς το πρόσωπό μου, με αφορμή τη βράβευσή μου από την Ακαδημία Αθηνών στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στις 19 Δεκεμβρίου 2014. Είναι εξαιρετική τιμή για μένα το γεγονός ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου, ένας από τους κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς της Πιερίας, αναγνωρίζει και τιμά το έργο μου. Η χαρά μου είναι διπλή γιατί στη σημερινή λιτή τελετή το Φεστιβάλ Ολύμπου επαινεί και την Εστία Πιερίδων Μουσών, η οποία βραβεύτηκε επίσης από την Ακαδημία Αθηνών στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για το 60ετές πολιτιστικό της έργο.
Ο διαχρονικός πλούτος του Φεστιβάλ Ολύμπου είναι το ίδιο το πνευματικό και καλλιτεχνικό του νόημα, το οποίο είναι απαύγασμα της συλλογικής δράσης και των ειδοποιών πολιτιστικών χαρακτηριστικών του τόπου μας. Εύχομαι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ, συνδυάζοντας την πείρα των παλαιότερων και το δυναμισμό των νεότερων μελών, όχι μόνο να συνεχίσει αυτή τη διαχρονική παράδοση, αλλά να την επεκτείνει σε δημιουργικότερες και ριζοσπαστικότερες πολιτιστικές δράσεις»
Ακολούθησε η κοπή της κοινής βασιλόπιτας της οποίας τυχερός αναδείχθηκε το μέλος της διοίκησης της Ε.Π.Μ. Ηλίας Παπάζογλου, ο οποίος έλαβε ως δώρο πίνακα από τα έργα της Ρωσικής πρωτοπορίας που εκτέθηκαν στο Φεστιβάλ Ολύμπου.
Η ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΗ ΜΑΡΙΚΑ
Η βραδιά διανθίστηκε ευχάριστα από τη μουσική παρέμβαση της Γεν. Γραμματέως του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και θαυμάσιας μουσικού Μαρίκας Φωτοπούλου, η οποία με τους ήχους του βιολιού του οποίου είναι άριστη δεξιοτέχνης, καταχειροκροτούμενη τραγούδησε το παραδοσιακό άκουσμα «αμυγδαλοτσακίσματα».
ΤΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ
Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. πρόσφερε στην Ε.Π.Μ. έπαινο τιμής και εκμαγείο από τα ευρήματα του Δίου, ενώ με τη σειρά της η Εστία επέδωσε ιστορική αναμνηστική φωτογραφία των πρώτων εκδηλώσεων στο θέατρο του Δίου και σειρά εκδόσεών της. Στον κ. Γραίκο πέρα από τον έπαινο τιμής ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. πρόσφερε πίνακα από τα έργα της Ρωσικής πρωτοπορίας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για την αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος στην Πιερία και στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ε.Π.Μ. Κατερίνης εκπροσωπήθηκε στην προς αυτήν εκδήλωση τιμής εκτός από τον κ. Κωνσταντινίδη, από την αντιπρόεδρο Μαρία Δουκάκη, τον γεν. γραμματέα Αναστάσιο Πολυχρονίδη, τους εφόρους των τμημάτων Αντώνιο Μπίντα, Παναγιώτη Σάββα, Ειρήνη Βενετσάνου, Αντώνιο Ράλλη και το μέλος Ηλία Παπάζογλου.
Από τον οικοδεσπότη ΟΡ.ΦΕ.Ο. σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από τους Γρηγόριο Παπαχρήστο πρόεδρο, Πλάτωνα Τασχουνίδη αντιπρόεδρο, Μαρίκα Φωτοπούλου γεν. γραμματέα, Γεώργιο Σαμαλή ταμία, Νικόλαο Πασχαλούδη έφορο τύπου και δημοσίων σχέσεων και τα μέλη Ζαφείρω Κουσιοπούλου, Χάιδω Παπαχατζή, Απόστολο Τζόβα και Περικλή Χατζηγιάννη.
Παρόντες επίσης ο πρώην πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και σημερινός του συλλόγου «Ολύμπια εν Δίω» Αθανάσιος Μπίντας και από το χώρο του των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας οι δημοσιογράφοι Εύη Μιχωλού και Ευγένιος Παπαδόπουλος.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΡ.ΦΕ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: