Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Die Zeit: “Η Τρόικα απέτυχε” Διαβάστε περισσότερα:

«Η Τρόικα απέτυχε» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Zeit, η οποία δημοσιεύει άρθρο του Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου.
Στο άρθρο σημειώνεται: «(…)
Η μεταρρυθμιστική διαδικασία υπό την τρόικα απέτυχε.
Στα πέντε χρόνια, αυτό που κυρίως επετεύχθη, ήταν η μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών.
Οι σημαντικές δομικές αλλαγές δεν προχώρησαν.
Σε πολλές γειτονικές χώρες ακριβώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν και χωρίς μάλιστα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, πρόσφατα στη Σερβία.
Στην Ελλάδα αντίθετα η γραφειοκρατία βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπως πριν από πέντε χρόνια και η Ελλάδα δεν έγινε πιο ανταγωνιστική.
Όπως και πριν, λείπουν οι προϋποθέσεις ώστε να ξεδιπλωθούν οι μοντέρνες και νεωτεριστικές δυνάμεις που υπάρχουν».
Το άρθρο καταλήγει στο ότι οι πιστωτές θα πρέπει και αυτοί να μάθουν από τα προηγούμενα πέντε χρόνια και ότι ένα κούρεμα θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ώστε να υπάρξει θετική επιρροή στην οικονομική ζωή της Ελλάδας.
H Neue Zürcher Zeitung αναφέρει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς είχε στόχο το 2012 να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.
Για το λόγο αυτό έπρεπε να ληφθούν σκληρά μέτρα».
Η αναφορά της εφημερίδας κλείνει αναφέροντας ποιους αφορούσαν τα μέτρα: «Το κόστος της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, που ακολούθησε τα τελευταία δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά, έπεσε στις πλάτες των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης.
Υπέστησαν μείωση του εισοδήματός τους ύψους 30%.
Ακριβώς αυτή η ομάδα μπορεί να αποδειχθεί ο καθοριστικός παράγοντας για τις επικείμενες εκλογές της Κυριακής, όταν οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για την επόμενη κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Σαμαρά για να κερδίσει πόντους κάνει λόγο για «σταθερότητα» και «δημόσια ασφάλεια».
Έτσι η αστυνομία καταγράφει τις τελευταίες ημέρες μερικές εντυπωσιακές επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας»
ΠΗΓΗ.papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: