Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η NASA θα «εκτυπώνει» διαστημόπλοια

Καθώς μεγαλώνει καθημερινά η λίστα των αντικειμένων που μπορούν να δημιουργηθούν με την επαναστατική τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, το τελευταίο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό επίτευγμα της 3D-εκτύπωσης είναι ένα εξάρτημα πυραύλων που είναι και το πρώτο αντικείμενο που δημιουργείται για διαστημική χρήση.
Η NASA ανακοίνωσε ότι οι πρώτες δοκιμές του νέου εξαρτήματος ήταν πετυχημένες.
Πρόκειται για ένα μηχανισμό διοχέτευσης καυσίμων το οποίο οι ειδικοί περιγράφουν ως την «καρδιά ενός κινητήρα πυραύλων».

Στις δοκιμές που έκανε η NASA το εξάρτημα δοκιμάστηκε και με υγρά καύσιμα (υγρό οξυγόνο) και με αέρια (υδρογόνο).
Το εξάρτημα δημιούργησε η εταιρεία Aerojet Rocketdyne με μια τεχνική στην οποία γίνεται χρήση υψηλής ισχύος λέιζερ με το οποίο μεταλλικές σκόνες αρχικά λιώνουν και στη συνέχεια λαμβάνουν το επιθυμητό σχήμα.
Η κατασκευή του συγκεκριμένου εξαρτήματος ολοκληρώθηκε με αυτή την τεχνική σε λιγότερο από τέσσερις μήνες ενώ με τις συμβατικές μεθόδους απαιτείται διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών. Επίσης το κόστος για την κατασκευή του εξαρτήματος με την νέα τεχνική μειώθηκε σε ποσοστό 70%.
«Η NASA αναγνωρίζει ότι τόσο στη Γη όσο και στο Διάστημα καινοτόμες μέθοδοι κατασκευής μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην οργάνωση αποστολών μειώνοντας τον χρόνο προετοιμασίας αλλά και το κόστος εκτυπώνοντας εργαλεία, μηχανικά μέρη η ακόμη και ολόκληρα διαστημόπλοια» ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση ο Μάικλ Γκαζάρικ, υψηλόβαθμο στέλεχος της NASA.
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com



Δεν υπάρχουν σχόλια: