Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

100 χρόνια από την επίσημη κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου (με τα πόδια) & 9 χρόνια με ποδήλατο!!!

Tο 2013 εορτάζεται μία πολύ σημαντική ορειβατική επέτειος, σε ελληνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Tα 100 χρόνια από την 1η επίσημη καταγραφή κατάκτησης της κορυφής του Ολύμπου από τον  Λιτοχώρινο Χρήστο Κάκαλο και τους  Ελβετούς Frederic Boissonnas, φωτογράφο & εκδότη και Daniel Boud-Bovy συγγραφέα & τεχνοκρίτη.
Ενσωματωμένη εικόνα 1
Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2004 κατακτήθηκε η  διάσημη κορυφή του Ολύμπου και με ποδήλατο ΒΜΧ .
Το όλο εγχείρημα έγινε τον Αύγουστο του 2004 από τον Κατερινιώτη  ποδηλάτη-ορειβάτη Μηλιώρη Δημήτρη, έφορο ποδηλασίας του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Κατερίνης.

Με μια σύντομη περιγραφή της διαδρομής : ο ποδηλάτης  ξεκίνησε από τα «Πριόνια» διένυσε όλο το ορειβατικό μονοπάτι μέχρι το καταφύγιο του «Ζολώτα 2100μ» -«Σπήλιος Αγαπητός» και μετά από διανυκτέρευση κατευθύνθηκε προς τον «Μύτικα» από την κλασική ορειβατική διαδρομή της «Κακιόσκαλας».
Ύστερα  από μία μικρή στάση στο Μύτικα στα 2917μ ξεκίνησε η επιστροφή που έγινε μέσω του «Κοφτού» μονοπατιού στα «Ζωνάρια», στάση στο καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης 2700μ» και επιστροφή «Γκορτσία» και «Πριόνια». 
Ενσωματωμένη εικόνα 2
"ΌΛΗ η διαδρομή ήταν ασφαλισμένη από  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ διασώστες και  έμπειρους ορειβάτες και έγινε με μόνο σκοπό να αναδείξει ότι ο Όλυμπος είναι το ασφαλέστερο βουνό στον κόσμο, μόνο όταν τον επισκεπτόμαστε με σεβασμό, αγάπη και σύνεση !
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: