Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Μπαχαρικά για υγιεινή διατροφή

Πολλά από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να δώσουν γεύση και μεγαλύτερη απόλαυση στο φαγητό, περιέχουν θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό.
Πέρα από βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, κάποια από αυτά προσφέρουν εκπληκτικά οφέλη και διατηρούν την υγεία μας σε άριστα επίπεδα.
Φασκόμηλο αντί για μαϊντανό
Και τα δύο βότανα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ (σημαντική για την πήξη του αίματος και τη διατήρηση γερών οστών) αλλά, το φασκόμηλο περιέχει περίπου 26% μεγαλύτερο ποσοστό.
Σύμφωνα μάλιστα, με έρευνες, το φασκόμηλο ενισχύει τη μνήμη και αποτελεί ίσως έναν πιθανό τρόπο για τη θεραπεία του Αλτσχάϊμερ.
Τζίντζερ αντί για μοσχοκάρυδο
Είναι γνωστό πως το τζίντζερ βοηθάει τις στοματικές διαταραχές και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Παρέχει ανακούφιση σε πόνους ενώ, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, ρύζι ή τσάι.
Ρίγανη αντί για θυμάρι
Σε σύγκριση με το θυμάρι, ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη έχει έξι φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της πήξης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και προστατεύουν τον οργανισμό από τις καρδιακές παθήσεις.
Η ρίγανη θα πρέπει να αποτελεί βασικό καρύκευμα στο σπίτι, αφού συνδυάζεται με σαλάτες και διάφορες σάλτσες, ακόμα και με το ρύζι.
Δεντρολίβανο αντί για βασιλικό
Το δεντρολίβανο, κρητικό αρισμαρί έχει εντυπωσιακά πλεονεκτήματα.
Εκτός του ότι είναι μια καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου, περιέχει μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Ένα άλλο πλεονέκτημά του είναι πως έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που συνδέεται με το καρκινογόνο κόκκινο κρέας.
Όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, το κρέας μπορεί να παράγει τοξίνες που έχουν συνδεθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου.
Προσθέτοντας δενδρολίβανο, οι πιθανότητες να συνδέεται με ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, μειώνεται κατά πολύ.
Πιπέρι καγιέν αντί για μαύρο
Το πικάντικο πιπέρι καγιέν είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, πως χρησιμοποιείται για να διευκολύνει την πέψη και να ανακουφίσει από τον πόνο.
Η ουσία που περιέχει, η καψαϊκίνη, βρέθηκε μετά από έρευνες ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η ίδια ουσία, βοηθάει στην αύξηση του κορεσμού και μειώνει την πρόσληψη λίπους από τον οργανισμό.
ΠΗΓΗ.post4life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: