Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

«Μηδέν εις το πηλίκον» αποδεικνύονται τα αιολικά στη Βρετανία.

Οι εκλογές τελείωσαν,ο Σύριζα κέρδισε ώρα να ξαναγυρίσουμε στη συνήθη θεματολογία.
Η Βρετανία είναι απ’ τις χώρες που έβαλαν πολλά αιολικά, καθώς Σκωτία και Ουαλία έχουν απ’ τα καλύτερα ανεμολογικά δεδομένα της Ευρώπης.
Μάλιστα η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, αυτή που ονειρευόταν ανεξαρτησία, ονειρευόταν και ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ, αλλά έμεινε με τα όνειρα.
Όπως μεταδίδει η Telegraph, που παρακολουθεί από κοντά τα αιολικά κι έχουμε κι άλλες φορές δει ρεπορτάζ της, η παγωνιά που χτύπησε τις προηγούμενες μέρες τη Βρετανία (-15οC) εκτίναξε στα ύψη τη ζήτηση ηλεκτρισμού.

Η Βρετανική παράδοση θέλει το τσάι να σερβίρεται ακριβώς στις 5 το απόγευμα, εκείνη την ώρα μπαίνουν λοιπόν μπροστά οι ηλεκτρικοί βραστήρες και ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης National Grid γνωρίζει πως εκείνη την ώρα έχει ν’ αντιμετωπίσει αιχμή ζήτησης.
Τη Δευτέρα 19/1/2015, στο διάστημα 14:00-17:30, η ζήτηση ηλεκτρισμού βρέθηκε στο φετινό χειμερινό μέγιστο, στα 52,54GW.
Η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών είναι περί τα 12GW, αλλά την ώρα του μέγιστου η συνεισφορά τους ήταν μόλις 573MW και λίγες ώρες νωρίτερα, στις 14:00, είχε πέσει στα μόλις 354MW! Αξιοπιστία ισχύος περίπου 4,8% στα 573MW, κάτω από 3% στα 354MW. Επαληθεύονται πλήρως τα συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου Άνταμ Σμιθ, που είχαμε παρουσιάσει τον Οκτώβριο και που κατέβαζε την «εγγυημένη» αξιοπιστία των αιολικών στο 2%.
Επαληθεύονται επίσης πλήρως τα συμπεράσματα της μελέτης της εταιρείας Stuart Young Visualisations, που είχαμε παρουσιάσει το Νοέμβριο, που έδειχνε πολύ χαμηλή συμμετοχή των αιολικών στις χειμερινές αιχμές ζήτησης φορτίου κατά το 2010.
Τι ηλεκτροδότησε λοιπόν αξιόπιστα τη Βρετανία, την ώρα που η θερμοκρασία είχε πέσει στους -15οC και οι άνθρωποι θα πέθαιναν απ’ το κρύο;
Οι συμβατικές πηγές ηλεκτροδότησης, τι άλλο; 42% φυσικό αέριο (η Βρετανία έχει δικό της αέριο στη Βόρειο Θάλασσα), 29% κάρβουνο, 16% πυρηνικά, 5% νερά (και αντλησιοταμίευση), 5% εισαγωγές.
Τα στοιχεία του National Grid έδειξαν πως και στη 2η μεγαλύτερη αιχμή ζήτησης, 50,9GWστις 4 Δεκεμβρίου, τα αιολικά σημείωσαν τη 2η χαμηλότερη τους επίδοση, καλύπτοντας μόλις 1,5% της ζήτησης.
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από αυτά τα καταστροφικά για τα αιολικά δεδομένα, το RenewableUK είπε πως πρέπει να κοιτούμε τη μεσοπρόθεσμη εικόνα κι όχι τη βραχυπρόθεσμη, καθώς στο σύνολο του Δεκεμβρίου τα αιολικά κάλυψαν το 14% των αναγκών.
Μόνο που ξέχασε να πει πως η αναξιοπιστία των αιολικών αναγκάζει το σύστημα να λειτουργεί στρεφόμενες εφεδρείες σε ευέλικτες και γι’ αυτό πανάκριβες θερμικές μονάδες, οι οποίες αφ’ ενός ανεβάζουν το λογαριασμό για τους καταναλωτές κι αφ’ ετέρου εκπέμπουν CO2, τη στιγμή που υποτίθεται πως βάζουμε αιολικά για να μην εκπέμπουμε CΟ2.
Και επιπλέον αυτό το «ανέβασε-κατέβασε» φορτία στις θερμικές μονάδες, για να παρακολουθούν τις αυξομειώσεις των αιολικών, αφ’ ενός ρίχνει την απόδοση των θερμικών μονάδων κι αφ’ ετέρου αυξάνει τις εκπομπές CO2 σε σχέση με το αν δούλευαν συνεχώς με σχεδόν σταθερό φορτίο, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις.
Τα αιολικά πληρώνονται με επιδοτήσεις για την κατασκευή, πληρώνονται για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα ηλεκτροδότησης, πληρώνονται για την ενέργεια που απορρίπτουν για να μην υπερφορτώσουν κάποιες στιγμές το σύστημα και κοστίζουν την αναγκαιότητα τήρησης στρεφόμενων εφεδρειών.
Κερδίζουν τα αιολικά, χάνουν οι καταναλωτές.
Είναι βιώσιμο; Προφανώς όχι. Θέμα χρόνου λοιπόν να σκάσει η φούσκα των αιολικών, καθώς η Βρετανία είναι νησί, δεν είναι στο κέντρο της Ευρώπης όπως η Δανία κι η Γερμανία, που έχουν τη δυνατότητα να διασυνδέουν τα δίκτυα υψηλής τάσης με τις γειτονικές χώρες και ν’ αντιμετωπίζουν εύκολα τα προβλήματα των αιολικών διαχέοντάς τα στα δίκτυα υψηλής τάσης των γειτόνων. Άλλωστε ο Κάμερον το βροντοφώναξε πέρυσι: Get rid of the green crap!
Το πλήρες άρθρο με τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκεται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!
Τα διδάγματα απ’ τη Βρετανία τα παρακολουθεί άραγε κανείς στην Ελλάδα, που είναι γεωγραφικά απομονωμένη στη ΝΑ γωνιά της Ευρώπης, χωρίς ικανοποιητικές διασυνδέσεις με τους γείτονες; Οποιαδήποτε απόπειρα να βάλουμε τα 7500MW αιολικών, που αποφάσισαν το 2010 Μπιρμπίλη-Μανιάτης, θα τινάξει στον αέρα το ηλεκτρικό μας σύστημα.
 Και η λύση δεν είναι να κάνουμε πολλά δίκτυα, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές και την οικονομία, η λύση είναι να λογικευτούμε και να εκσυγχρονίσουμε τις λιγνιτικές μας μονάδες, αν θέλουμε να έχουμε δοκιμασμένα αξιόπιστη και φθηνή ηλεκτροδότηση.
Κι αντί για τα αναξιόπιστα αιολικά, να προωθήσουμε με κατάλληλα μέτρα στα μη διασυνδεμένα νησιά τα πολύ πιο αξιόπιστα Φ/Β οροφής, για να μειώσουμε τις εισαγωγές πετρελαίου χωρίς να ισοπεδώσουμε τις βουνοκορφές.
Υπάρχει αρκετός χώρος στο ηλεκτρικό μας σύστημα τόσο για το λιγνίτη όσο και για αξιόπιστες ΑΠΕ. Απλά χρειαζόμαστε λιγότερη λαμογιά και περισσότερη ορθολογική σκέψη…
ΠΗΓΗ.rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: