Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Συμφωνία μέχρι τις 15 Ιουνίου, αλλιώς αναλαμβάνει δράση η… Ζωή

Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο (dead line) πέρα από το οποίο οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές ναυαγούν de facto;
Παρότι «ποτέ δεν είναι αργά» όταν τον πρώτο λόγο έχει η πολιτική, τέτοιο όριο υπάρχει.
Και τον ορίζουν δύο πράγματα εντελώς ασύνδετα μεταξύ τους: Το πρώτο έχει γίνει ήδη γνωστό: το χρονοδιάγραμμα εργασιών της Ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag) μέσα στον Ιούνιο.
Το δεύτερο, είναι ο χρόνος ανακοίνωσης του καταρχήν πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό χρέος. Το αξιοσημείωτο είναι πως οι δύο αυτοί χρόνοι σχεδόν συμπίπτουν!

Όσον αφορά τη γερμανική Bundestag, συνεδριάζει εν ολομελεία στις 17-19 Ιουνίου και ύστερα ξανά στις 1-2 Ιουλίου. Η αξιοποιήσιμη συνεδρίαση είναι η πρώτη (17-19 Ιουνίου), διότι η ψήφιση της νέας συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο και τα άλλα Κοινοβούλια των κρατών-μελών πρέπει να γίνει μέσα στον Ιούνιο, ώστε να εκταμιευτούν τα ποσά που θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει τις συγκεντρωμένες σε μία δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 1,55 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η συζήτησης τη γερμανική Bundestag δεν θα είναι καθόλου εύκολη (για τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη «στασίασαν» στη σχετική ψηφοφορία 29 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ πάνω από 100 βουλευτές έχουν εκφράσει έντονο σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας), θα πρέπει η συμφωνία να έχει συναφθεί μέχρι τις 14-15 Ιουνίου, ώστε να τεθεί υπόψη των Γερμανών βουλευτών προσχέδιο της συμφωνίας για να έχουν το χρόνο να διατυπώσουν παρατηρήσεις.

Αν όμως τα αφορώντα το χρονολόγιο εργασιών της γερμανικής Bundestag είναι λίγο πολύ γνωστά, αυτό όμως που δεν είναι γνωστό ή που αποσιωπάται, είναι ένα άλλο χρονολόγιο εργασιών: της Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό χρέος, που έχει συστήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της προέδρου του κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου. Πρόκειται για επιτροπή λογιστικού ελέγχου του ελληνικού κρατικού χρέους, η οποία θα δημοσιοποιήσει το καταρχήν πόρισμά της στις 17-18 Ιουνίου, σε σχετική επίσημη εκδήλωση.

Για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντικό αυτό; Διότι είναι βέβαιο ότι η Επιτροπή θα κατατάξει «επισήμως» σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους σε μία από τις κατηγορίες (μη βιώσιμο, απεχθές, επαχθές, παράνομο) που εγείρουν απαιτήσεις είτε για διαγραφή σημαντικού μέρους του είτε για αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που όμως δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε με έναν οριστικό τρόπο, η Επιτροπή θα ανακηρύξει το σύνολο του ελληνικού χρέους «μη βιώσιμο» (χαρακτηρισμός που εγείρει ζήτημα αναστολής της εξυπηρέτησής του) και θα κατατάξει ποσοστό πάνω από το 50% του συνόλου στις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες (γεγονός που εδραιώνει αίτημα διαγραφής του αντίστοιχου ποσοστού)!

Αν αυτές οι ανακοινώσεις γίνουν ενώ οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν ή ακόμη χειρότερα έχουν στην πράξη διακοπεί και βαίνουν προς αποτυχία, τότε το πολιτικό κλίμα στην κυβέρνηση αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τέτοιο, ώστε θα είναι πολύ δύσκολο να μην τεθεί επισήμως ζήτημα αναστολής πληρωμών και κατάθεσης επίσημου αιτήματος διαγραφής σημαντικού τμήματος του χρέους! Σε αυτή την περίπτωση το ρήγμα με τους δανειστές θα οριστικοποιηθεί!

Θα τολμούσαμε μάλιστα να πούμε ότι το γεγονός πως ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε έχει διαμηνύσει πως ο ωφέλιμος χρόνος για τη συμφωνία είναι μέχρι τις 14-15 Ιουνίου περισσότερο εμπνέεται από το φόβο για τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό χρέος παρά από τις ευαισθησίες ή τα άγχη για το χρονοδιάγραμμα εργασιών της γερμανικής Bundestag…

Υ.Γ. 1 Η νέα τριμερής Τσίπορα – Μέρκελ – Ολάντ, παρά τα καμώματα του κ. Γιουνκέρ επιβεβαιώνει ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει πραγματικά την πολυτέλεια διακοπής των συνομιλιών και σπατάλης χρόνου…

Υ.Γ. 2 Το γεγονός ότι διαρροές από το Μαξίμου κάνουν λόγο για «ενσωμάτωση στην ελληνική πρόταση μέτρων από το σχέδιο των θεσμών», δείχνει επίσης ότι υπάρχει «χώρος» ανάμεσα στα δύο σχέδια αλλά και διάθεση ώστε οι δύο πλευρές «να τα βρουν στη μέση της διαδρομής»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: